Sunnuntaikoulusta ammattikouluihin

Viljo Nissilän artikkeli on ilmestynyt vuonna 1978 teoksessa Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran Toimitteita 3.

Nissilä tarkastelee artikkelissaan kattavasti Viipurin ammattiopetuksen historiaa lähtien liikkeelle vuonna 1843 varsinaisesti perustetusta käsityöläisten oppipojille ja kisälleille tarkoitetusta sunnuntaikoulusta. Uudenmallinen käistyöläis- ja teollisuusaloilla työskenteleville nuorille tarkoitettu käsityöläiskoulu aloitti toimintansa syksyllä 1887. 1920-luvun alussa koulun nimeksi tuli Viipurin Yleinen ammattilaiskoulu ja siihen perustettiin useita uusia osastoja. Vuodesta 1931 koulu toimi uudessa ammattikoulutalossa Pantsarlahdessa. Artikkelissa käsitellään myös vuonna 1916 toimintansa aloittanutta Poikain ammattikoulua ja vuonna 1932 avattua Tyttöjen ammattikoulua, jotka Viipurin Yleisen ammattilaiskoulun tavoin toimivat 1930-luvun alusta lähtien uudessa ammattikoulutalossa.

Kaikkia Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran Toimitteiden 1 ja 3 – 15 kirjoittajia ei ole onnistuttu tavoittamaan toimitteiden digitaalisen julkaisun yhteydessä. Jos koet, että sinun tai läheisesi tekijänoikeuksia on loukattu, otathan yhteyttä osoitteeseen viipuriportaali@gmail.com, niin poistamme artikkelin sivustolta.

Kirjallisuusviite

Nissilä, Viljo (1978). Sunnuntaikoulusta ammattikouluihin. Teoksessa Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran Toimitteita 3. Helsinki: VSKS.