Museokokoelmat

Etelä-Karjalan museon perusnäyttely ”Rajalla – Kolme karjalaista kaupunkia”

Etelä-Karjalan museon perusnäyttely esittelee Lappeenrannan, Viipurin ja Käkisalmen historiaa ja näiden keskeisiä vaiheita. Museon kokoelmapolitiikka kattaa Viipurin ja Käkisalmen ajalta ennen sotia ja Lappeenrannan tähän päivään saakka.

Sivustolle

Etelä-Karjalan museon Wiipuri-kokoelma

Wiipuri-kokoelma koostuu 1970-luvulla aloitetun ja Wiipuri-museon Säätiö - Stiftelsen för Wiborg-museetn suorittaman keräyksen kautta hankituista Viipuriin liittyvistä museoesineistä. Viipuri-kokoelmiin (Wiipuri-museo) on deponoitu myös Viipurin ruotsinkielisten keräämä Tyrgilsmuseetin kokoelma. Lappeenrantaan on deponoitu entisen Viipurin kaupungin omaisuutta esimerkiksi Viipurin historiallisen museon kokoelmia, joiden omistaja on Viipuri-säätiö.

Sivustolle

Finna – Viipuri

Finna.fi on suomalaisten museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteinen hakupalvelu, joka kattaa yli 300 organisaatiota. Linkin takana olevalle sivustolle on koottu kaikki hakusanalla Viipuri saadut tulokset. Hakutuloksia voi rajata esimerkiksi aineistotyypin, ajankohdan tai aiheen mukaan. Aineistotyypin valintaa hyödyntämällä voi keskittyä esimerkiksi valokuviin, taideteoksiin, esineisiin, äänitteisiin, videoihin ja erilaisiin painettuihin aineistoihin.

Hämeenlinnan taidemuseon Viipuri-säätiön kokoelma

Kokoelma koostuu osasta Viipurin taidemuseon kokoelmaa, kuten Viipuri-säätiön kokoelmasta ja Viipurin Taiteenystävät ry:n kokoelmasta. Viipurin taidemuseon kokoelmat on jaettu Lahden ja Hämeenlinnan taidemuseoiden kesken.

Sivustolle

Karjalan Kannaksen sotamuseo Viipurissa

Yksityinen Karjalan Kannaksen sotamuseo esittelee toisen maailmansodan taisteluita ja sotahistoriaa neuvostoliittolaisen ja suomalaisen esineistön kautta.

Sivustolle

Lahden historiallisen museon Viipurin historiallisen museon kokoelma

Lahden historiallinen museo hoitaa Viipurin historiallisen museon säilyneitä esinekokoelmia, valokuvia ja osaa taideteoksista. Kokoelman omistaa Viipuri-säätiö.

Sivustolle

Lahden taidemuseon Viipuri-säätiön kokoelma

Viipuri-säätiön kokoelman perusta koostuu Viipurin taidemuseosta evakuoiduista taidekokoelmista, jotka jaettiin sodan jälkeen Lahden ja Hämeenlinnan taidemuseoiden kesken. Kokoelman omistaa Viipuri-säätiö.

Sivustolle

Lappeenrannan museoiden Juha Lankisen kokoelma

Lappeenrannan museoiden hakupalvelu Finnassa julkaisema Juha ja Jalmari Lankisen kokoelma kattaa tällä hetkellä noin 1000 valokuvaa, joista suuri osa on maisemia ja katunäkymiä Viipurista, Jääsken ja Antrean pitäjistä sekä Pohjois- ja Etelä-Karjalasta. Jalmari Lankinen (1894–1970) oli muun muassa Viipurissa vaikuttanut arkkitehti ja suunnittelija, mutta myös innokas valokuvaaja. Jalmari Lankisen valokuvat lahjoitettiin Lappeenrannan museolle osana Lankisen pojan Juha Lankisen (1937–2015) kokoelmaa.  

Kokoelmaan

Lappeenrannan taidemuseon Pamaus-seuran kokoelma

Kokoelma koostuu Teollisuuden- ja Liikkeenharjoittajain seura Pamauksen kerhohuoneistoonsa tilatuista ja hankituista maalauksista. Arvokkaimmat teokset saatiin talvisodan sytyttyä evakuoitua.

Sivustolle

Lappeenrannan taidemuseon Viipurin Taiteenystävät ry:n kokoelma

Viipurin Taiteenystävät ry:n kokoelmat yhdessä Viipurin kaupungin taidekokoelman ja Wilhelm Grommén lahjoituskokoelman kanssa muodostivat Viipurin taidemuseon kokoelmien perustan. Nykyisin Viipurin Taiteenystävien taidekokoelmaa säilytetään Lappeenrannassa. Viipurin Taiteenystävät ry on edelleen aktiivinen yhdistys ja hankkii taidetta talletuskokoelmaan.

Sivustolle

Teatterimuseon verkkonäyttely ”Tunteita ja eleganssia: Eino Partasen teatterivalokuvia 1930-luvun Viipurista” -verkkonäyttely

Verkkonäyttely esittelee iloisen Viipurin vireä teatterielämää ja se pohjautuu näyttelykokonaisuuteen, joka on ollut esillä Viipurin Eremitaasissa ja Suomen Pietarin instituutissa 2012 sekä Teatterimuseossa 2013.

Sivustolle

Uno Ullberg – Suomen viipurilaisen arkkitehti (Arkkitehtuurimuseo, 29.04.2020 – 23.08.2020)

Uno Ullberg (1879–1944) kuului suomalaisen 1900-luvun arkkitehtuurin kärkinimiin. Valtaosa Ullbergin arkkitehtuurista sijaitsee hänen syntymäkaupungissaan Viipurissa, missä Ullberg toimi aktiivisesti osana kaupungin talous- ja kulttuurielämää. Helsingissä Ullberg tunnetaan parhaiten myöhemmistä töistään, Bensowin talon ja Lastenklinikan arkkitehtina. Arkkitehtuurimuseossa keväällä 2020 avautuva näyttely on ensimmäinen kokonaisesitys “Suomen viipurilaisimman” arkkitehdin elämäntyöstä. Se valottaa kuvaa Uno Ullbergista henkilönä luoden katsauksen hänen tärkeimpiin töihinsä. Huomio kiinnittyy arkkitehdin poikkeuksellisen vaikuttavaan toimintaan Viipurissa. Näyttelyn on kuratoinut Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja, FT Petteri Kummala. Se liittyy Uno Ullberg -seuran laajaan tutkimushankeeseen, jonka pohjalta julkaistaan myös kattava monografia. Kirjoittajina teoksessa ovat arkkitehtuuri- ja kulttuurihistorian asiantuntijat Suomesta ja Venäjältä.

Sivustolle