Papulan Vesitehdas Oy

Perustettu:
1906.

Perustaja:
Richard Ötzmann.

Toiminta Viipurissa:
Aloitti toimintansa vapunpäivänä Viipurin kaupunginosassa ns. Forstenin talon kellarikerroksessa Papulankadulla.

Toimi nimellä Papulan Vesi- ja virvoitusjuomatehdas Oy.

Tehdas oli samassa paikassa talvisotaan asti.

Rakennuksen suunnitteli 1905 arkkitehti Allan Schulman. Papulankadun puolella olivat Papulan Vesi- ja virvoitusjuomatehdas Oy lisäksi mm. Osuusliike Torkkeli r.l:n maito- ja leipämyymälä sekä Kahvi Oy:n myymälä, konttori ja varasto.

Näkymä Papulan kaupunginosaan noin vuonna 1920. Keskellä Papulankatu 4, jossa Papulan vesitehdas toimi. WAY. B4a1. (CC BY 4.0)

Omistajaksi tuli Georg Masalin ja tämän jälkeen Matti Kotonen, joka oli omistajana talvisotaan asti.

Papulankadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta:
https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/167/plot/15

Uusi toimintapaikka:
Lappeenranta/Kouvola.

Siirto:
Reino Olkku hankki tehtaan omistukseensa 1942, jonka jälkeen se oli Olkkujen perheyritys.
Toiminta käynnistyi uudelleen Lappeenrannassa.

Siirtyi Kouvolaan 1947.

Virvoitusjuomatehtaan lisäksi 1948 perustettiin leipomo, josta tuli yrityksen suurin tuotantoyksikkö

Kahvilatoiminta alkoi 1951 Kauppalankadun varrella. Lisäksi oli leipämyymälöitä.

Toiminta oli suurimmillaan 1960-luvulla.

Papulan Vesitehdas Oy:n teollinen tuotanto päättyi 1971, mutta yhtiö jatkoi toimintaansa.
Tuotantotoiminta jatkui 1990, kun yhtiö alkoi jatkamaan Kouvolan lakritsin tuotantoa.

Yhtiön toiminta päättyi 1998. Liiketoiminnan osti Kouvolan Lakritsi Oy, joka myi toiminnan Makeisneuvos Oy:lle vuonna 2008.

Toiminnan päättyminen:
1998.

Lähteet:
Tuomas Möttönen, Suomalaisen makeisteollisuuden kehittäjä Reino Olkku (VSKS).
Kouvolan liike-elämän juhlakirja: 120 vuotta yrittäjyyttä Kouvolassa. Mauno, Kirsi & Sorvali, Ritva (toimittaja). Kouvolan liikemiesyhdistys: Kouvolan kauppakamariosasto: Kouvolan yrittäjät 1997.
https://kouvolanlakritsi.fi/pages/kouvolan-lakritsi