Karjalan Puku Oy

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Perustettu:
1928.

Perustaja:
Väinö Wahlgrén

Toiminta Viipurissa:
Väinö Wahlgrén perusti Karjalan Puku Oy:n, jolle hän hankki uudet koneet ja toimitilat. Yhtiö jätti hakemuksen yhtiörekisteriin 5.12.1928.

Pukutehtaan tuotanto kasvoi nopeasti ja siitä tuli merkittävä työllistäjä. Tehtaalla oli käytössä uusi rationaalinen Taylor-järjestelmä, jossa puvun valmistaminen oli ositettu kymmenille työntekijöille yksinkertaiseksi koneelliseksi työksi.

Karjalan Puku Oy:n konttorit sijaitsivat Brahenkadulla arkkitehti Paavo Uotilan suunnittelemassa kaksikerroksisen liikerakennuksessa. Samassa rakennuksessa toimi Viipurin Autola Oy:n myymälä.

Brahenkadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta:
https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/67/plot/41

Karjalan Puku Oy oli ennen talvisotaa Viipurin toiseksi suurin teollisuuslaitos. Yhtiö työllisti 220 ihmistä.

Uusi toimintapaikka:
Jyväskylä.

Siirto:
Väinö Wahlgrénin poika Väinö B. (Bertil) Wahlgrén aloitti Karjalan Puku Oy:n toimitusjohtajana tammikuussa 1942.

Tehdas oli ehditty siirtää talvisodan alta Kauhajoelle, josta se palasi jatkosodan aikana 1943 Viipuriin. Viipurin menetyksen jälkeen Karjalan Puku Oy siirtyi Jyväskylään, josta Väinö Wahlgrén oli ostanut 1940 yhtiölle tilat kaupungin keskustasta.

Viipurissa samassa talossa toiminut Koivulehdon suvun omistama Viipurin Autola Oy muutti Kouvolaan, jossa se teki Ford-kauppaa. Puku-Keskus Oy siirtyi puolestaan Helsinkiin, jonne Tauno Hämäläinen perusti myös pukineiden ja kankaiden tukkuliikkeen Puke Oy:n.

Väinö B. Wahlgrénin johdolla Jyväskylään rakennettiin nopeasti uusi tehdasrakennus. Toiminta alkoi helmikuussa 1945. Yhtiönä Karjalan Puku huolehti siirtoväen asuntokysymyksen ratkaisemisesta rakentamalla henkilökunnalle kymmeniä asuntoja. Tehdas myös työllisti paljon karjalaisia, joista osa oli seurannut tehdasta Viipurista.

Karjalan Puku Oy:stä kehittyi Keski-Suomessa merkittävä yritys ja työnantaja. Yhtiön rakennusvaihe saatiin valmiiksi 1960-luvun alussa. Tämän jälkeen tehdas toimi nykyaikaisissa tiloissa. Yhtiön palveluksessa oli enimmillään noin 350 työntekijää, joista yli 90 prosenttia oli naisia.

Karjalan Puku Oy oli tunnettu miesten pukujen, irtotakkien ja housujen valmistaja. Tunnetuin tuotemerkki oli Kaleva-puku.

Karjalan Puku Oy:n tehdas sijaitsi Jyväskylässä samassa osoitteessa, Kauppakatu 28:ssa, koko sen toiminnassa olo ajan. Tehdasta laajennettiin myös Vapaudenkadun puoleiselle naapuritontille. Tehdas sijaitsi Kauppakadulla Waldemar Buturlinin suunnittelemassa kaksikerroksisessa liike- ja asuinrakennuksessa, jota kutsuttiin ”lasipalatsiksi”.

Perheyrityksen toimintaa jatkoivat Väinö B. Wahlgrénin jälkeen hänen lapsensa. Pekka Wahlgrén (s. 1954) oli yhtiön neljäs toimitusjohtaja. Kaleva-pukujen tuotannosta kolmannes meni 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä vientiin Pohjoismaihin, Baltiaan ja Venäjälle.

Karjalan Puku oli pitkään viimeinen miesten pukuja kotimaassa valmistanut yritys, kunnes sekin siirsi 2008 tuotantonsa Itä-Eurooppaan ulkomaisille alihankkijoille. Jyväskylään jäi edelleen hallintoa ja suunnittelua. Pukujen tuotanto loppui kokonaan vuonna 2019. Samalla päättyi yhden Keski-Suomen vanhimman yrityksen liiketoiminta. Karjalan Puku toimii nykyisin kiinteistöalalla.

Toiminnan päättyminen:
2019.

Lähteet:
Karjala-lehti 4.11.2020, Tuomas Möttönen, ”Pukutehdas siirtyi Tienhaarasta Jyväskylään”.