Puku-Keskus Oy

Puku-Keskus Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Tauno Hämäläinen. Kuva: Pekka Kyytinen/Museovirasto.

Perustettu:
1929.

Perustaja:
Tauno Hämäläinen.

Toiminta Viipurissa:
Tauno Hämäläinen perusti 1929 pukutehdas Puku-Keskus Oy:n.

Puku-Keskus Oy oli ennen talvisotaa alansa kolmanneksi suurin tehdas Suomessa. Puku-Keskus Oy oli kaikista Viipurissa toimivista teollisuuslaitoksista kolmanneksi suurin työllistäjä. Liike työllisti lähes 220 ihmistä.

Puku-Keskus Oy:n vuonna 1936 valmistunut rakennus. Kuva: Mauno Mannelin/Lappeenrannan museot.

Puku-Keskus Oy:n tehdasrakennus sijaitsi Kannaksen- ja Sotilaskatujen kulmassa arkkitehti Väinö Keinäsen suunnittelemassa kolmikerroksisessa rakennuksessa.

Rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta:
https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/130/plot/24

Uusi toimintapaikka:
Helsinki.

Siirto:
Liike oli sotien aikana puolustusvoimien käytössä ja evakuoitiin ajoissa turvaan Länsi-Suomeen. Sotien päätyttyä tehdas siirtyi Helsinkiin, minne Hämäläinen rakennutti uudenaikaisen tehdaslaitoksen Mäkelänkadun 50:een.

Hämäläinen perusti pukineiden ja kankaiden tukkuliike Puke Oy, jonka toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana hän toimi vuoteen 1949, mistä alkaen yhtiötä johti veljensä Otto Hämäläinen.

Toiminnan päättyminen:
1967.

Lähteet:
Tuomas Möttönen (2019). Karjalaisia palkittuja yritysten perustajia: Suomen itsenäisyyden aikana arvonimen saaneet luovutetun Karjalan yrityksen perustajat. Teoksessa Liikemiehiä ja hyväntekijöitä: luovutetun Karjalan talousvaikuttajat. Otava 2019
https://www.porssitieto.fi/osake/lisaa/pukukeskus.shtml