Hotelli Andrea
Perustettu:
1870-luvulla.
Perustaja:
Kristian Andréa.
Toiminta Viipurissa:
Eräs merkittävimmistä viipurilaisista ravintoloista oli sveitsiläisen Kristian Andréan 1870-luvulla perustama hotelli Andréa. Yritys aloitti toimintansa lähinnä ravintolana, mutta liiketoiminta laajeni pian hotelliksi.
Hotelli Andréa sijaitsi Viipurin vanhassa kaupungissa kapean Kirkkokadun varrella. Taloa korjattiin ja nykyaikaistettiin vuosien saatossa jatkuvasti. Rakennuksen iästä muistuttivat kuitenkin neljä metriä korkeat huoneet. Andréa mainitaan historiikeissa yhtenä Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista hotelleista.
Andréan loistoaika oli ennen ensimmäistä maailmansotaa, jolloin Itä-Suomi oli venäläisten matkailijoiden suosiossa. Myös suomalainen talouselämän ja politiikan eliitti kokoontui usein Andréassa, minkä vuoksi se joutui Venäjän valtiollisen poliisin erityisen silmälläpidon kohteeksi.
Kristian Andréan kuoli vuonna 1880. Tämän jälkeen Hotellin omisti konsuli Eugen Wolff (s. 1851) kuolemaansa v. 1937 saakka. Konsuli ei itse osallistunut juurikaan yrityksen työhön vaan palkkasi hotellille ammattijohtajan. Eugen Wolff oli merkittävä tekijä Suomen poliittisessa historiassa. Hän oli metsäteollisuusyhtiö Tornator Oy:n perustaja.
Vuonna 1935 Andréassa oli 24 huonetta ja tarvittaessa 50 vuodetta, ja jokaisessa kerroksessa oli
kolme kylpyhuonetta. Hotelli sijaitsi kuitenkin kauempana rautatieasemastakuin
myöhemmin rakennetut viipurilaiset hotellit. Hotelli Andréalla oli ennen sotia 55 vuodepaikkaa ja oma ravintola.
Hotelli Andréa oli suosittu illanviettopaikka. Se oli myös liikemiesten tunnettu kokoontumispaikka. Viipurin Lauluveikot (alkujaan Wiborgs Sångarbröder) järjesti suuren illanvieton Hotelli Andréassa kun Jean Sibelius saapui Viipuriin huhtikuussa 1923: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/11/tutustu-viipurin-musiikkikohteisiin-kartalla-tai-paikan-paalla-viipurin.
Hotelli Andréa sijaitsi Linnoituksen kaupunginosassa Korttelissa 14 (Tontti 57), osoitteessa Piispankatu 6. Hotelli oli vanhassa kaupunginosassa kapean kadun varrella. Arkkitehti Fredrik Thesleff suunnitteli rakennuksen vuonna 1892. Hotellirakennus piti tulla myös tontille 56, mutta toteutettiin vain tontin 57 osalta. Talo valmistui vuonna 1899. Taloa korjattiin ja nykyaikaistettiin useasti. Matkustajahuoneiden neljän metrin korkeus jäi muistuttamaan hotellin pitkästä iästä.
Piispankadun (Kirkkokadun) rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta: https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/5/plot/57.
Rakennustoiminta kiihtyi Viipurissa 1930-luvun lopulla. Uusia asuinrakennuksia suunniteltiin keskustaan ja kaupan alalla liikepalatsien rakentaminen tuli ajankohtaiseksi. Hotelli Andréa laajensi rakennustaan, sillä tulevat Olympiakisat vuonna 1940, olisivat tuoneet jalkapallo-otteluita Viipuriin.
Hotelli Andréaa ryhdyttiin laajentamaan vuonna 1939, Linnan- ja Piispankatujen kulmaan. Vanhaa rakennusta korotettiin yhdellä kerroksella ja rakennus muutenkin täysin peruskorjattiin. Rakennustyöt jäivät keskeneräisiksi, kun talvisota syttyi. Rakennustelineet oli poistettu, mutta sisustustyöt olivat vielä pahasti kesken. Hotellin laajennus ei koskaan ehtinyt valmiiksi ja helmikuussa 1940 rakennus tuhoutui. Vain seinät jäivät pystyyn.
Suomen ravintolalehdessä (10/1939) hotellin silloinen johtaja Lauri Raikas joutui toteamaan:
”Saimme kaksi iskua suunnilleen samalla viikolla. Ensimmäinen oli sota, joka tyhjensi matkustajahuoneemme ja toinen oli Alkoholiliikkeen hintojen korotus, joka vei ravintolapuoleltamme paikkakuntalaisetkin asiakkaat”.
”Kulunut kesä olikin aivan harvinaisen vilkas ja varsinkin ulkomaalaisia turisteja niin runsaasti, että meidän oli toisinaan pakko muuttaa kabinettimmekin väliaikaisiksi matkustajahuoneiksi. Ulkomaalaisten väheneminen syksyllä oli tosin odotettavissa, mutta nyt kävi kaikki niin nopeasti, että se suorastaan peloitti. Ja samalla kertaa loppui myös parhaitten kotimaisten asiakkaittemme tulo”.
”Mutta eteenpäin elävän mieli kaikesta huolimatta. Kuten näette, rakennetaan meillä kovasti, ja työt ovat täydessä käynnissä. Linnankadun puoleiseen uutisrakennukseen tulee runsaasti uusia matkustajahuoneita, ja uutuuksina pika-annosravintola, biljardisali, katolle näköalaravintola, joka kesäisin tulee varmasti viehättämään niin hyvin toispaikkaisia kuin vanhoja viipurilaisiakin. Huomattavin uutuutemme tulee kuitenkin olemaan täydellinen suomalainen sauna, joka on myös kaupunkilaisille tarkoitettu. Siihen tulee ensinnäkin 21 numero-osastoa ja sen lisäksi yleinen sauna sekä miehille että naisille – 80 á 100 henkeä varten”.
Uusi toimintapaikka:
Helsinki.
Siirto:
Sotien jälkeen Andréa jatkoi toimintaansa Helsingissä.
Hotelli Andréa avasi ovensa Helsingissä 31. päivä joulukuuta 1946 kaupungin keskustassa, osoitteessa Aleksanterinkatu 46.
Hotellissa oli 32 pesualtaalla varustettua matkustajahuonetta, kolme eri suuruista yksityishuonetta, vihtasauna ja suuri nykyaikainen ravintola, johon mahtui 170 henkilöä.
Toiminnan päättyminen:
1958
Lähteet:
Tiina Kiiskinen, Hotelli- ja ravintolamuseo, Hotelli Andréa (2024, tekijän hallussa)
Hotelli- ja ravintolalehti 1935 (no 12); 1939 (no 17); 1946 (no: 1).
Soini, Yrjö, 1963, Vieraanvaraisuus ammattina: kulttuurihistoriallinen katsaus Suomen majoitus- ja ravitsemuselinkeinon kehitykseen. 2. Otava.
Merja Sillanpää, Viipuri ravintolakaupunkina, Viipurin Suomalaisen Kirjallisuus seuran toimitteita 15, 2005: saatavissa: https://wiipuri.fi/app/uploads/2019/07/Toimite-15_Merja-Sillanp%C3%A4%C3%A4.pdf.
Kirjasto-kaista, Hotelli Andrea; https://www.kirjastokaista.fi/hotelli-andrea/.
Petri Neuvonen, 2008, Viipuri: rakennusperinnön seitsemän vuosisataa, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.