Häkli, Lallukka & Kump. Osakeyhtiö

Juho Lallukka. Kuva: Daniel Nyblin/Museovirasto.

Perustettu:
1891.

Perustaja:
Juho Lallukka, Jaakko Häkli ja Wilhelm Paischeff.

Toiminta Viipurissa:
Juho (kirkonkirjoissa Johan) Lallukka syntyi 1852 Karjalan kannaksen koillisosassa Räisälän pitäjän Humalaisen kylässä toiseksi nuorimmaksi viidestä pojasta. Hän oli köyhän, ulosmittaajien hätyyttelemän torpparin poika hiljaisessa maalaiskylässä. Juho ei lähtenyt opintielle vaan halusi suomalaiseksi kauppiaaksi. Tarinan mukaan Lallukalla oli matkarahoja 20 kopeekkaa liikepääomana. Hän aloitti uransa puotipoikana Käkisalmessa. Lallukka toimi vähän aikaa maakauppiaana Räisälässä ja kymmenisen vuotta kaupunkikauppiaana Käkisalmessa.

Häkli, Lallukka ja Kumpp. -toiminimen liiketoiminta alkoi Viipurissa elokuussa 1891. Lallukka perusti liikkeen yhdessä Jaakko Häklin ja Wilhelm Paischeffin kanssa. Tmi. Häkli, Lallukka ja Kumpp. palveli suomalaisia asiakkaita ja oli ennen kaikkea liike maaseudun vähittäiskauppiaiden tukkuliike. Liike möi jauhoja, siirtomaantavaroita ja kotimaisia tehdastuotteita. Teestä tuli toiminimen erikoisartikkeli. Tukkuliike perusti 1910-luvulla teepakkaamon. Helsinkiin perustettiin teekauppa.

Lallukka työhuoneessaan. Kuva: Museovirasto.

Liike muutti Viipurin Torkkelinkadulta vuonna 1896 suurempiin tiloihin Repolankadun ja Viskaalinkadun (myöhemmin Lallukankatu) kulmaukseen, jonne valmistui vuonna 1906 uusi arkkitehti Allan Schulmanin suunnittelema kansallisromanttinen liiketalo. “Lallukan palatsista” tuli suomenmielisten liikemiesten keskuspaikka, jotka tapasivat toisiaan myös Pamaus-Seuran tilaisuuksissa.

Toiminimi muutettiin osakeyhtiöksi 1911, jolloin sai alkunsa Häkli, Lallukka ja Kumpp Osakeyhtiö. Juho Lallukka kuoli 65-vuotiaana vuonna 1913. Tukkuliikkeen pääomistajaksi tuli hänen puolisonsa Maria Lallukka, omaa sukua Jääskeläinen. Hän jatkoi liikkeen omistajana kuolemaansa saakka vuoteen 1923, jolloin osakeomistus myytiin Juho Lallukan aikana liikkeessä palvelleille henkilöille.

Häkli, Lallukka ja Kumpp. Oy:n pienempi konttorihuone. Kuva: Museovirasto.

Viipurilaisesta tukkuliikkeestä liikkeestä kehittyi maan kuuluisin tukkuliike omalla alallaan. Palveli suomalaisia asiakkaita. Se möi pääasiallisesti jauhoja, siirtomaantavaroita ja kotimaisia tehdastuotteita.

Häkli, Lallukka ja Kumpp. -toiminimen menekkialueeksi muodostui nopeasti koko Karjala ja Savo sekä osa Keski- ja Etelä-Suomea. Kävivätpä kauppamatkustajat tekemässä kauppaa Rovaniemeä myöten. Liikkeestä muodostui maaseudun vähittäiskauppiaiden tukkuliike.

Lallukankatu 1 (entinen Viskaalinkatu 1) rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta:
https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/54/plot/91

Uusi toimintapaikka:
Helsinki.

Siirto:
Liike muutti sodan jälkeen Helsinkiin. Toimi osoitteessa Kalevankatu 4 A 43. Yrityksellä oli sivuliike Suonenjoella.

Toiminnan päättyminen:
1958.

Lähteet:
Eeva-Miina Savolainen, Juho Lallukka – Maalaispojasta mesenaatiksi (VSKS).
Kai Hoffman (2019) Talouden suurvaikuttajia – Karjalan talouselämän suurvaikuttajat: viisi suurliikemiestä ja heidän sukunsa. Teoksessa Liikemiehiä ja hyväntekijöitä: luovutetun Karjalan talousvaikuttajat, Otava.
https://www.porssitieto.fi/yhtiot/lisaa/haklilallukka.shtml