Merikarjala

Merikarjalaisuus on Karjalan rannikkoseuduilta lähtöisin olevien evakkokarjalaisten kotiseutumuistoja ja -perinteitä vaaliessa syntynyt identiteetti, jossa karjalaisuus yhdistyy merellisyyteen. Termillä Merikarjala tarkoitetaan karjalaisten asuttamia rannikkoalueita ja merikarjalaisella kulttuurilla Merikarjalassa vallinneita kulttuurin ja elämisen muotoja. Alueellisesti Merikarjalan voi katsoa käsittävän Kymijoen länsihaaran ja Rajajoen väliset itäisen Suomenlahden rannikkokunnat sekä Suomenlahden ulkosaaret.

Merikarjala ja merikarjalaisuus käsitteinä ovat saaneet jalansijaa viime vuosina. Uuras-Kilta ry:n aloitteesta Karjalan Liitto on ottanut toiminnassaan käyttöön käsitteet merikarjalainen kulttuuri ja Merikarjala, ja vuonna 2017 järjestettiin kaksi Merikarjala-teemaista seminaaria Kotkassa ja Helsingissä.

Tällä sivulla on koottuna Merikarjalaan ja sen muistamiseen liittyvää aineistoa. Sisältöön kuuluu videokooste Merikarjala-seminaarista, Viipurin ulkosatamaa Uurasta käsittelevä videoelokuva, Seppo Huunosen haastattelu, Merikarjala-aiheista kuva-aineistoa sekä Merikarjala-aiheista kirjallisuutta.
Merikarjalan kartta laaja

Videot

Seminaaritallenne Merikeskus Vellamosta vuoden 2017 Merikarjala-seminaarista. Mukana Merikeskus Vellamon, Lappeenrannan museoiden ja Kymenlaakson museon edustajien puheenvuorot.
Seppo Huunosen Uuraalaiset ry:n (nyk. Uuras-Kilta ry) toimeksiannosta käsikirjoittama ja ohjaama videoelokuva Uuraasta.

Haastattelut

Kirjoittaja: Seppo Huunonen / Julkaistu: 2022

Seppo Huunosen ajatuksia Merikarjalasta ja merikarjalaisuudesta


Kirjallisuus

Kirjoittaja: Reijo E. Heinonen / Julkaistu: 2021

Muistojen parantola: Halilan keuhkotautiparantola ja sen ylilääkäri Robert Elmgren


Kirjoittaja: Seppo Huunonen (toim.) / Julkaistu: 2015

Uuras – Viipurin portti maailman merille