Karjala kulttuurisena traumana Suomen teatterissa
Pentti Paavolaisen artikkeli on ilmestynyt VSKS:n toimitteessa 23 – Diasporan Viipuri – Muistojen kaupunki sotien jälkeen (2021).
Talvi- ja jatkosodan myötä luovutetusta Karjalasta pakeni noin 407 000 evakkoa muualle Suomeen, ja Viipurin kaupungista sekä maalaiskunnasta lähteneet muodostivat tästä siirtoväestä runsaan viidesosan. Alkoi hajaannuksen eli diasporan aika, jolloin menetetyn kotiseudun perinteitä, tapoja ja historiaa sekä omaa kulttuurista identiteettiä alettiin vaalia ja toteuttaa uusissa oloissa ja ristiriitojen paineissa.
Antologia Diasporan Viipuri – Muistojen kaupunki sotien jälkeen tarkastelee, millaiseksi viipurilaisuus muodostui ja miten se on ilmennyt sotienjälkeisinä vuosikymmeninä aina 2020-luvulle saakka. Diasporan kokemukseen kuuluu eläminen yhtä aikaa menetetyssä todellisuudessa ja nykyisyydessä, ja yhteisölliset muistot ovat silta kadotetusta tähän hetkeen. Toimitteen keskeisenä teemana onkin, kuinka menneisyys ja nykyisyys yhdistyvät toisiinsa ja miten muisti peilaa ja säilyttää menetettyä. Monitieteisen kokonaisuuden lähtökohtia ovat diasporan, kulttuurisen trauman, nostalgian ja jälkimuistin käsitteet, ja mukana on myös venäläinen näkökulma.
Kirjallisuusviite
Paavolainen, Pentti (2021). Karjala kulttuurisena traumana Suomen teatterissa. Teoksessa Grünthal, Satu & Korjonen-Kuusipuro, Kristiina (toim.). Diasporan Viipuri – Muistojen kaupunki sotien jälkeen. Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran toimitteita 23. Helsinki: VSKS.