Tietoa portaalista

Viipuri-portaali demo-versio

Hanke

Wiipuri.fi on Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran hanke, jonka tavoitteena on koota erilaisia Viipuria koskevia digitaalisia aineistoja yhteen paikkaan ja toisaalta toimia porttina muiden tahojen tuottamiin aineistoihin. Sivusto sisältää niin tutkimusaineistoa kuin tarinallisia osia. Tällä hetkellä se sisältää Wiipurin arkistoyhdistyksen kuvakokoelman, tarinallistettuja tutkimukseen perustuvia kertomuksia Viipurin historiasta ja luentoja Viipuri-tutkimuksen ajankohtaisista teemoista. Lisäksi portaalissa on linkkejä eri arkistojen, kirjastojen ja museoiden kokoelmiin.

Kaupungin värikäs historia ja siihen keskittynyt pitkä harrastuneisuus on tuottanut runsaasti arkisto-, tutkimus- ja tarinamateriaalia, joka tänä päivän on hajallaan eri julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Tämän materiaalin saattaminen verkkokäyttöön edistää sen käytettävyyttä ja säilymistä.

Sivusto on tarkoitettu niin tutkijoiden, opiskelijoiden, opetuksen kuin suuren yleisön käyttöön. Hankkeen on käynnistänyt ja sen koordinoinnista vastaa Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura (VSKS). Mukana on jo useita partneita, joiden kanssa toteutetaan erilaisia osakokonaisuuksia ja mukaan ovat tervetulleita myös uudet Viipuri-toimijat.

 

 

Palaute ja sivuston kehittäminen

Sivustoa koskevat yhteydenotot: viipuriportaali[at]gmail.com

Tekijät

Ylläpito ja toimitus

VSKS portaali-toimikunta: FM Sanna Supponen (puheenjohtaja), konsultti Marko Kivi-Koskinen, HuK Heidi Pitkänen & FT Anna Ripatti.

Kirjoittajat

Keväällä 2017 järjestettiin Helsingin yliopistolla kulttuuriperinnön oppiaineessa Digitaalinen sisällöntuotantopaja, jossa opiskelijat tuottivat tekstejä portaaliin apulaisprofessori, FT Visa Immosen ja tohtorikoulutettava, FM Sanna Supposen ohjauksessa.

Sivuston tekninen toteutus ja ylläpito

Syksystä 2016: Arttu Pakarinen

Kevät 2016: Metropolian ammattikorkeakoulun työryhmä

Idea ja alkuperäiset suunnitelmat

FT Klaus Oesch

Partnerit

Wiipurin arkistoyhdistys ry

Teatterimuseo (Tunteita ja eleganssia verkkonäyttely)

Kansalliskirjasto (Bibliotheca Wiburgensis)

Tutkimushankkeet Meanings of an Urban Space, Past and Present ja Viipurin historiallinen kartasto

Kuvalähteet

Sivustolla olevissa kuvissa mainitaan niiden tekijänoikeudet kuvan yhteydessä.

Kuva-arkistosivun ylälaidan Viipurin panoraamakuva 1942: Viipurin kaupungin Viipurin valtauksen johtajalle, kenraaliluutnantti Lennart Oesch’ille, muistoksi luovuttama ”sarja-valokuva nyky-Viipurista” Viipurin valtauksen vuosipäivänä 30.8.1942. Alkuperäinen ”sarja-valokuva” skannattu Metropolia-ammattikorkeakoulun työryhmän toimesta 360 asteen digitaaliseksi panoraamakuvaksi. Alkuperäisen kuvan omistaa Klaus Oesch.