Viipurin Osuusliike r.l.
Perustettu:
1908.
Perustaja:
SOK.
Toiminta Viipurissa:
SOK:n toimesta Karjalan Työväen Osuuskauppa, Viipurin Työväen Osuuskauppa ja Osuusliike Ponnistus kutsuttiin koolle 10.2.1907 käsittelemään ehdotusta ”miten olisi mahdollista saada perustetuksi yksi paremmin tarkoitustaan vastaava osuuskauppa olemassa olevien sijaan.” Kokouksessa valittiin toimikunta, joka hyväksyi nimiehdotuksen Viipurin Osuusliike r.l.
Perustava kokous pidettiin Viipurin maalaiskunnan talossa 20.5.1907.
Liiketoiminta alkoi kesäkuun ensimmäinen päivä 1908.
Viipurin Osuusliikkeeseen liitettiin useita osuuskauppoja, mm. Viipurin Työväen Ruokalaosuuskunta (vuonna 1917), Hotakan Osuuskauppa rl. (vuonna 1908) sekä Uuraan Osuusliike rl. ja Nurmen Osuuskauppa (vuonna 1907).
Osuusliike avasi aluksi kolme toimipaikkaa, pääkaupan Repolandulle (numero 8) sekä sivumyymälän ja leipomon Loikkaisiin. Vuoden 1907 loppuun mennessä se avasi vielä myymälän Saunalahteen, Tiiliruukille, Sorvaliin ja Kolikkoinmäelle.
Osuusliike aloitti sekatavaraliikkeenä. Uusia toimialoja olivat mm. kenkäkauppa ja ruokatavaramyymälät.
Osuusliike harjoitti monipuolista tuotantoa, johon sisältyi leipomoliike, virvoitusjuomatehdas, jalkinekorjaamo, halkoliike, maatiloja, saunalaitos, tuoreen kalan kauppa ja sikala. Lisäksi se omisti kiinteistöjä.
Viipurin Osuusliikkeen liikehaaroista lihaliike oli toiseksi suurin. Ensimmäinen myymälä avattiin osoitteeseen Pietarinkatu 1. Kolmannella sijalla oli ravintolaliike. Liikkeellä oli Viipurissa useita ruokaloita. Seuraavaksi suurimpia olivat maitomyymälät ja erikoismyymälät.
Osuusliikkeen tuotantolaitoksia olivat mm. leipomo Pellervonkadulla (siirtyi Ristimäelle), vesitehdas Katariinankadulla (Linnakatu) ja jalkinekorjaamo Linnakadulla.
Viipurin Osuusliikkeen konttorirakennus sijaitsi osoitteessa Kannaksenkatu 1. Osuusliike hankki liiketalon vuonna 1921. Arkkitehti Allan Schulman piirsi suunnitelmat Oy. Otsolle 1905 viisikerroksiselle liike- ja asuinrakennukselle Kannaksenkadun ja Vaasankadun kulmaan, Punaisenlähteentorin reunaan. Viipurin Osuusliike omisti rakennuksen ja siinä oli myös sen päämyymälä ja -konttori. Rakennuksessa toimi myös vuonna 1918 perustettu Viipurin Musiikkiopisto.
Rakennuksessa oli osuusliikkeen sekatavaramyymälä, lihamyymälä, maitomyymälä, jalkinemyymälä, kangasmyymälä, pukumyymälä ja kemikaalimyymälä. Lisäksi rakennuksen toisessa ja kolmannessa kerroksessa oli ravintolat.
Kannaksenkadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta: https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/63/plot/56.
Viipurin Osuusliikkeelle oli sekatavaramyymälä ja lihamyymälä myös Ainonkadulla (numero 16): https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/139/plot/58.
Maitomyymälä oli myös osoitteessa Pellervonkatu 13: https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/152/plot/134.
Sekä osoitteessa Torkkelinkatu 1: https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/73/plot/1.
Osuusliikkeellä oli juomatehdas ja jalkinekorjaamo osoitteessa Linnankatu 36. Liike valmisti virvoitusjuomia lähinnä kotimaisista marjoista ja hedelmistä, joita myytiin myymälöissä ja suoraan tehtaalta (Karjala 30.6.1935): https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/78/plot/22.
Torikadulle (Torikatu 3) oli osuusliikkeen sekatavaramyymälä, lihamyymälä ja ruokala: https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/42/plot/2.
Ravintola Punaisenlähteenkadulla: https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/57/plot/27.
Toiminnan laajuus:
Viipurin Osuusliike rl. oli 1930-luvun puolivälissä myynnissä maan toiseksi suurin osuusliike Elannon jälkeen. Sillä oli myyntiä noin 64 miljoonaa markkaa.
Viipurin Osuusliikkeellä oli 1930-luvun puolivälissä 61 sekatavaramyymälää. Kaikkiaan toimipaikkoja oli 100, joista Viipurissa oli 70. Myymälöitä oli kaikkiaan kymmenen kunnan alueella: Viipurin kaupunki, Viipurin maalaiskunta, Vahviala, Antrea, Koivisto, Koivisto kauppala, Muolaa, Äyräpää, Johannes ja Kuolemajärvi.
Uusi toimipaikka:
Hamina / Helsinki.
Siirto:
Talvisodan alkaessa osa osuusliikkeen toimipisteistä suljettiin ja liikkeiden aukioloajoja muutettiin (Karjala 5.12.1939).
Viipurin Osuusliikkeellä oli jouluna 1939 avoinna leipä- ja maitomyymälät sekä ravintolat (Karjala 22.12.1939).
Osuusliike siirtyi Haminaan, jossa se ehti toimia vain noin vuoden ajan.
Viipurin Osuusliikkeen Talin myymälä tuhoutui talvisodassa.
Jatkosodan aikana Osuusliike palasi Viipuriin.
Viipurin menetyksen jälkeen Viipurin Osuusliike meni Suolahteen, jolloin osuusliikkeen palveluksessa oli noin 20–30 työntekijää.
Osuusliikkeen hoito siirtyi lokakuussa 1944 Helsinkiin Kulutusosuuskuntien Keskusliittoon.
Toiminnan päättyminen:
1944.
Lähteet:
Kalle Hyvärinen (1933) Viipurin osuusliike r.l. 1908–1933. Viipurin osuusliike.
Kalle Hyvärinen (1948) Karjalan luovutetun alueen osuuskauppaliikkeen historia. Kulutusosuuskuntien keskusliitto.
Kaupan ja teollisuuden Viipuri: Pamaus 110 vuotta: juhlajulkaisu, Lankinen, Juha; Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain seura Pamaus, Karjalan kirjapaino 2000.
FT Tuomas Möttönen
Julkaistu 11.12.2024.