Viipurin Keksi ja Rinkeli Oy

Perustettu:
1924

Perustaja:
Veikko Liukko.

Toiminta Viipurissa:
Yhtiö toimi Viipurissa osoitteissa Eliaankatu 1 ja Kannaksenkatu 13.

Ennen talvisotaa Wiipurin Keksi ja Rinkeli Oy:n tehtaat sijaitsivat Viipurissa osoitteessa Kannaksenkatu 13, rakennusmestari Massisen kerrostalossa. Tehtaalle valmistui 1938 rakennusmestari Arvid Rostilan suunnittelema moderni liiketalo, jossa oli myös tehdas. Leipomorakennus oli suuri ja tehdasmainen nelikerroksinen rakennus.

Samassa rakennuksessa toimi Agentuuriliike Veikko Liukko.

Rakennusmestari Massisen kerrostalo (Kannaksenkatu 13) voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta:
https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/62/plot/64

Laajuus:
Wiipurin Keksi ja Rinkeli Oy:n tuotanto kasvoi nopeasti. Ennen sotia sillä oli noin 100 työntekijää. Yhtiön toimialaan kuuluivat konditorian kuuluvat tuotteet sekä korppujen ja rinkeleiden tehdasmainen valmistus.

Siirto:
Tehdas ehti olla toiminnassa vain yhdeksän kuukautta. Talvisodan myötä kallis tehdas jäi koneineen ja laitteineen kylmille. Jatkosodan aikana se pantiin uudelleen käyntiin, mutta alueluovutusten myötä se piti hylätä. Samoin kallis koneisto jäi alueelle.

Tehdas siirtyi talvisodan aikana Lappeenrantaan Kerisaloon. Se oli ainoa viipurilainen tämän alan liike, joka toimi siellä keskeytymättä koko talvisodan ajan. Liukko perusti Makeis Nizza Oy-nimisen liikkeen Kerisaloon, jonka siirsi myöhemmin Helsinkiin.

Wiipurin Keksi ja Rinkeli Oy:n leipomon työntekijöitä Helsingissä vuonna 1946. Kuva: Väinö Aleksi Kannisto/Helsingin kaupunginmuseo.

Sotien jälkeen yhtiön kotipaikaksi tuli Helsinki. Sillä oli liiketoimintaa myös Lappeenrannassa, Savonlinnassa, Iisalmessa ja Keravalla. Keravan tehdas keskittyi kekseihin. Siellä toimintansa aloittanut tehdasrakennus aloitti toimintansa Ruotsista ostetun polttouunin kanssa, jossa valmistui päätuotetta suklaakeksejä.

Sotien jälkeen yhtiö luopui muusta tuotannosta ja keskittyi valmistamaan vain keksejä ja rinkeleitä. Työntekijämäärä säilyi samana, mutta jakautui kolmelle paikkakunnalle. Helsingissä yhtiöllä oli toimitiloja Käpylässä sekä konditoria Kasarmintorilla.

Sotien jälkeenkin yhtiöllä oli noin 100 työntekijää. Sillä oli sisaryhtiö Makeistehdas Nizza Oy (Lappeenranta, fuusioitu 1961). Yhtiö omisti vuodesta 1950 myös Konditoria Liukon (kahviloita), ravintola Possen Krouvin (Kalevakatu 17) sekä leipomon ja myymälöitä. Kahvilat olivat Fabian-, Liisan- ja Uudenmaan kaduilla. Yhtiön pääkonttori sijaitsi Taivaskalliontiellä.

Toiminnan päättyminen:
1979.

Lähteet:
Suomen kauppa ja teollisuus kuvina = Finlands handel och industri i bild. 1, Uudenmaan lääni
Vakkari, Antero. V-S kirja 1970.
Suomen teollisuus 1951.
https://www.porssitieto.fi/osake/lisaa/viipkeksirinkeli.shtml
Helsingin Sanomat 23.8.1945.