Viipurin Kauppa Osakeyhtiö

Perustettu:
1911.

Perustaja:
Vilho Karjalainen ja Juho Räsänen.

Toiminta Viipurissa:
Liike perustettin tukku- ja vähittäiskaupaksi. Aloitti toimintansa 1. päivä kesäkuuta kauppatorin varrella osoitteessa Torikatu 3.

Yhtiöllä oli uudenaikainen myymälä. Tunnuksena oli ”Tavara hyvää, hinnat kohtuulliset”.

Yhtiöllä oli myös sivuliike Pietarinkadulla vuosina 1913-1918.

Viipurin Kauppa Osakeyhtiö harjoitti vuodesta 1921 perheyhtiönä ainoastaan tukkukauppaa. Liike muutti liiketaloon osoitteseen Repolankatu 9.

Jääskessä 1880 syntnyt Vilho Karjalainenoli tullut 14-vuotiaana Viipuriin. Toimi P. J. Sairasen ja P. J. Pesosen liikkeissä ennen oman yrityksen perustamista.

Vilho Karjalaiselle oli vuodesta 1926 lähtien ruisjauhomylly Säiniöllä, jossa valmistettiin yhtiön Oiva Elo merkillä varusteut ruisjauhot.

Karjalainen oli 1930 perustamassa myös Viipurin Kahvipaahtimoa, joka oli Viipurin Kauppa Osakeyhtiön omistuksessa. Se valmisti yhtiön Kultapapu -kahvia. Yritykset toimivat samassa osoitteessa, Repolankatu 8. Rakennuksessa oli muutakin liiketoimintaa, kuten Osuusliike Torkkelin siirtomaatavaramyymälä ja Leipuri ja kondiittoriliike E. Kuusisto.

Karjalainen rakennutti 1929 viisikerroksisen liike- ja varastorakennuksen, jossa oli liikkeen keskusvarasto, lähetysosasto ja kahvipaahtimo.

Karjalainen omisti Viipurin Teollisuus Oy:n osake-enemmistö.

Viipurin Kauppa Osakeyhtiö mainosti myyvänsä mm. ”Oiva” ja ”Oiva Elo” ruisjauhoja tukuttain ja vähittäin Kauppatorin varrella, osoitteessa Torikatu 3.

Liikkeen täyttäessä 20 vuotta kesäkuun ensimmäisenä päivänä 1920 ilmestyi lehdessä kiitos asiakkaille. Viipurin Kauppa Osakeyhtiö omisti Säiniön Hyörymyllyn ja Viipurin kahvipaahtimon.

Tontille oli rakennettu 1928 arkkitehti Väinö Keinäsen laatimien piirustusten mukaan kolmikerroksinen asuinrakennus koko kolmiomaiselle tontille, joka rajoittuu Repolankadulle, Tottinkadulle ja Maununkadulle. Keinänen laati 1939 suunnitelmat rakennuksen modernisoimiseksi. Rakennuksen muutostyöt aloitettiin keväällä ja saatiin valmiiksi juuri ennen talvisotaa. Rakennuksessa oli mm. hotelli Rauha, jossa oli 35 huonetta ja matkustajakoti Imatra (Omistaja Emmi Perttunen). Vilho Karjalainen myös asui rakennuksessa.

Repolankadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta:
https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/48/plot/22

Vilho Karjalainen omisti osoitteessa Vuorikatu 13 sijainneen makasiinin. Arkkitehti Paavo Uotila suunnitteli punatiilisen, nelikerroksisen makasiinin Vuorikadun varrelle vuonna 1907. Arkkitehti Väinö Keinänen laatimien muutospiirustusten mukaan Vuorikadun varrella oleva makasiinirakennus muutettiin 1937 asuinrakennukseksi.

Viipurin Kauppa Osakeyhtiön lähetysosasto sijaitsi Karjalan kulmassa (Suonionkatu 7).
https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/59/plot/74

Uusi toimintapaikka:
Mikkeli / Lappeenranta.

Siirto:
Alueluovutusten jälkeen Karjalainen jatkoi Viipurin Kauppa Osakeyhtiön toimintaa Mikkelissä ja Lappeenrannassa.

Toiminnan päättyminen:
Ei toiminnassa.

Lähteet:
Vilho Karjalainen (1936) Viipurin kauppa osakeyhtiö 1911-1936. Viipurin kauppa.