Suomen Sähkötarvike Oy
Perustettu:
1928.
Perustaja:
Eugen Landsdorff, Hans Ohrenschall ja Hjalmar Hellström.
Toiminta Viipurissa:
Suomen Sähkötarvike Oy perustettiin vuonna 1928. Yhtiö harjoitti Viipurissa sähköalan tukku- ja vähittäiskauppaa sekä sähköasennustoimintaa. Siitä tuli alansa keskisuuri yritys 1930-luvun loppuun mennessä.
Yhtiön perustava kokous pidettiin Viipurissa 3. heinäkuuta 1928. Yhtiön toimitusjohtajana aloitti Hans Ohrenschall.
Yhtiöjärjestyksen mukaan tavoitteena oli ”valmistaa ja myydä kaiken laatuisia sähkötarvikkeita, ottaa ja suorittaa sähköasennustöitä sekä harjoittaa muuta tähän liittyvää kaupallista toimintaa.”
Yhtiö osti tontin linnoitusalueelta osoitteesta Possenkatu 2, jonne se rakensi konttori- ja varastorakennuksen. Kolmekerroksinen kivitalo valmistui elokuussa 1929.
Rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta: https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/19/plot/121.
Yhtiö aloitti kaupallisen toiminnan elokuussa 1929 ja asennustoiminnan vuoden 1930 alussa.
Yhtiö osti tammikuussa 1930 Wiborgs Gas och Electricitets Aktieblogatilta sen omistaman sähkötarvikevaraston työkaluineen.
Yhtiön palveluksessa oli aluksi 40 työntekijää, joista toimihenkilöitä oli 10–15 ja asentajia sekä varasto ja kuljetushenkilöitä 25–30.
Yhtiö harjoitti vähittäiskauppaa sähkölaitoksen toimitalossa Viipurissa. Se perusti pian toisenkin myymälän Karjalankadun varrelle (osoite Karjalankatu 23). Samassa rakennuksessa toimi muun muassa Kangas- ja lyhyttavaraliike Juho Linnamo, Karjalan Kukka Oy ja kangaskauppa Orell Oy.
Karjalankadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta: https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/52/plot/4.
Yhtiöllä oli kolmas myymälä Linnoituksen kaupunginosassa: https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/29/plot/134.
Uusi toimipaikka:
Helsinki.
Siirto:
Talvisodan tieltä yhtiön tavarat siirrettiin Seinäjoelle, jonne siirtyi myös osa yhtiön henkilökunnasta. Asennustoiminta päättyi ja asennusosasto siirrettiin Viipurin Kaasu- ja sähkö Oy:n yhteyteen.
Yhtiön toimitalo tuhoutui talvisodan pommituksissa 18. päivä helmikuuta 1940.
Talvisodan jälkeen yhtiön toimintaa päätettiin jatkaa Helsingissä. Yhtiökokouksessa 17. päivä kesäkuuta 1940 yhtiön kotipaikaksi tuli Helsinki. Uusi toimisto- ja varastohuoneisto vuokrattiin Maakauppiaiden Oy:ltä osoitteesta Satamakatu 2. Tavarat siirrettiin Seinäjoelta Helsinkiin.
Yhtiö osti Viipurin Kaasu- ja sähkö Oy:ltä heinäkuussa 1940 osan yhtiön sähköverkostosta Miehikkälän, Ylämaan ja Lappeen kunnassa. Yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti Viljo Siitonen. Yhtiön toimialaan kuului sähkötarvikkeiden tukkumyynti sekä sähkönjakelu.
Jatkosodan loppuvaiheissa tapahtui yhtiön toinen tuhonpäivä, kun Helsingin pommituksissa yhtiön tavaravarastot sekä irtaimisto tuhoituivat 26.2.1944. Yhtiö sai uuden varastohuoneen Pursimiehenkadulta.
Yhtiö sai uudet omistajat 1940-luvun lopulla. Yhtiökokouksessa 17.12.1946 aikaisemmin saksalaisten omistuksessa olleiden osakkeiden omistajana esiintyi Neuvostoliiton Suomessa oleva Kaupallinen Edustusto insinööri A. V. Ivanonin edustamana. Yhtiön toimintaa jatkettiin entiseen tapaan. Yhtiön toimitusjohtajaksi valittiin Sergei Zolin.
Yhtiö oli Neuvostoliiton omistuksessa vuosina 1947–1953. Joulukuussa 1953 yhtiön pääosakas Neuvostoliiton Kaupallinen edustusto myi omistamansa osakekannan Uussähkö Oy:lle, jonka pääosakas oli Eino Uuskallio. Eino Uuskalliosta tuli yhtiön toimitusjohtaja. Vuoden 1954 alussa koko yhtiön osakekanta oli Uussähkö Oy:n omistuksessa.
Eino Uuskallio johti yhtiötä vuoteen 1971 saakka. Yhtiön liikevaihto kasvoi, kun se osti Uuskallion omistamat sisarliikkeet, E. Uuskallion Sähköliikkeen ja Uussähkö Oy:n. Yhtiö myi Ylämaan sähkölaitoksen.
Yhtiön pääkonttori siirtyi vuonna 1956 osoitteeseen Mikonkatu 15, Suomen Kumitehtaan taloon. Siellä olivat myöskin Uuskallion tytäryhtiöt. Yhtiö perusti 1959 osaston Imatran kauppalaan.
Yhtiön toimitusjohtajaksi tuli vuonna 1960 Di Olavi Nurmirinta.
Uussähkö Oy fuusiotiin Suomen Sähkötarvike Oy:hyn joulukuussa 1967.
Yhtiön osakekanta siirtyi huhtikuussa 1971 Oy Suomen Brown Boweri Ab:lle. Yhtiöstä tuli tuolloin Brown Bowerin konsernin jäsen. Yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin insiööri Arvo Järvinen. Oy Suomen Brown Boweri Ab oli emoyhtiö ja Suomen Sähkötarvike Oy sen tyäryhtiö.
Yhtiön toiminta laajentui 1970-luvulla. Vuosikymmenen lopulla sillä oli noin 80 työntekijää ja sillä oli toimipisteet Helsingissä, Imatralla, Lappeenrannassa, Turussa ja Vantaalle. Itä-Suomessa sillä oli noin 50 työntekijän asennusosasto. Sähkötarvikkeiden kaupan päätuotteita olivat kotimaiset kaapelit, johtimet, linjarakennustarvikkeet, asennustarvikkeet ja kotitalouksien sähkölaitteet.
Suomen Sähkötarvike Oy fuusiotiin ABB Asea Skandia Oy:hyn vuonna 1992.
Toiminnan päättyminen:
1992.
Lähteet:
Maaniemi, Sakari (1978). Suomen sähkötarvike oy 1928–1978. Suomen sähkötarvike Oy.
FT Tuomas Möttönen
Julkaistu 1.9.2023.