Suke Oy

Perustettu:
1920.

Perustaja:
Artturi Karvinen yhdessä suojeluskunnan piiriesikunnan kanssa.

Toiminta Viipurissa:
Suke oli maakunnallinen suurliike, jolla oli tytäryhtiö Sortavalassa sekä Imatralla. Yhtiön suurin omistaja oli Viipurin Suojeluskuntapiiri. Karvinen oli myös Helsingissä Oy Skohan toisena johtajana 1929-1930, jonka jälkeen palasi Suken johtajaksi.

Suojeluskuntalaisten Urheiluliike Oy:n tukku- ja vähittäisliike tarjosi laajan valikoiman tuotteita asiakkailleen. Liikkeessä myytiin urheilu-, metsästys- ja kalastustarpeita, retkeilyvälineitä sekä polkupyöriä. Yhtiöllä oli noin kaksikymmentä työntekijää ennen talvisodan alkua.

Suke Oy:n Suojeluskuntalaisten urheiluliikkeen puinen toimitalo osoitteessa Karjalankatu 25. 1920–1930-luku. WAY. H4a8. (CC BY 4.0)

Suojeluskuntalaisten urheiluliike Oy:n konttori ja myymälä sijaitsivat osoitteessa Aleksanterinkatu 25 (Karjalankatu). Asuinrakennuksen suunnitteli 1884 arkkitehti Edward Dippel. Talon pääjulkisivu oli Aleksanterinkadulle (Karjalankatu). Toisena rakennusvaiheena rakennettiin toinen asuinrakennus 1890-luvun puolessa välissä. Rakennukset muutettiin liiketiloiksi. Toisen rakennuksen pihasiipeen tehtiin elokuvateatteri (Maxim). Rakennuksissa oli myös valokuvaamo E.M. Andersén.

Karjalankadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta:
https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/52/plot/5

Uusi toimintapaikka:
Lappeenranta.

Siirto:
Liike muutti 1940 Viipurista Lappeenrantaan, jossa se toimi keskustassa osoitteessa Kauppakatu 37. Saman vuonna nimeksi tuli Suke Oy. Yhtiöllä oli tytäryhtiöt Ylä-Vuoksen Urheilu Oy ja Savo-Karjalan Urheilu Oy (Mikkeli).

Artturi Karvinen jäi eläkkeelle 1958. Tuolloin yhtiöllä oli noin 30 työntekijää ja liikevaihtoa 120 miljoonaa markkaa. Karvinen harjoitti urheilu- ja maanpuolustustoiminta. Hän kuului Viipurin Urheilijain ja Susien johtokuntaan. Hän oli Ylä-Vuoksen Urheilu Oy:n johtokunnan varapuheenjohtaja ja toimitusjohtaja vuodesta 1926. Karvinen oli Suomen Ampujain liiton liittohallituksen jäsen.

Artturi Karvisen jälkeen liikkeessä toimi veljensä Esko Karvinen. Myös Aarne Karvinen oli Sukessa. Hän oli opiskellut Suomalaisessa lyseossa ja palvellut lennätinvirkailija, kunnes tuli Suken palvelukseen Viipuriin. Aarne työskenteli liikkeessä prokuristina ja toisena johtajana vuoteen 1931 ollen samalla Sortavalassa Karjalan Urheilu Oy:n johtajana v. 1925-1926. Hän siirtyi v. 1931 Oy Urheilutarpeiden myyntipäälliköksi hoitaen samalla sen sisaryhtiön Karhu-Myynti Oy:n myyntipäällikön tehtävää.

Sodan jälkeen Suken pääomistajaksi tuli Ahos-säätiö. Vähitellen helsinkiläinen Oy Skoha Ab (aikaisempi nimi Suojeluskuntain Kauppa Oy vuoteen 1935) lisäsi osuuttaan. Skohan omistus siirtyi 1971 Punaiselta Ristiltä osuusliike Elannolle. Skoha fuusioitiin 1982 Elannon aiemmin Valiolta ostamaan Hyvä Maku -yhtiöön.

Toiminnan päättyminen:
1974.

Lähteet:
Suomen kauppa ja teollisuus kuvina = Finlands handel och industri i bild. 3, Hämeen lääni, Kymen lääni, Mikkelin lääni. Koli, Olli. V-S kirja 1970.
https://www.porssitieto.fi/osake/lisaa/suke.shtml
Helsingin Sanomat 17.3.1963; 13.6.1944.