Ravintola Lehtovaara

Kuva Linnakadulta. Ravintola Lehtovaara oikealla. WAY.

Perustettu:
1914.

Perustaja:
Emil Lehtovaara (vuoteen 1908 Löfberg).

Toiminta Viipurissa:
Emil Lehtovaara osti leipurimestari Emil Svartsrömin konditorian, jonka pääliike Katariinankadulla. Lehtovaara muutti Viipuriin 1916 ja perusti kahvilan, kondiittori Emil Lehtovaara, Yhdyspankin taloon, Torikatu 2:een. Rakennuksen oli suunnitellut arkkitehti Uno Ullberg.

Lehtovaara palasi Kajaanin 1920 ja luopui kahvilastaan. Omistajaksi tuli 1922 ruotsalainen ravintola-alan ammattilainen Ragnar Hansson. Nimeksi tuli tanssiravintola Lehtovaara. Kieltolain päättymisen jälkeen siitä tuli ruokaravintola.

Ravintola Lehtovaara sijaitsi Viipurissa Linnankadun ja Torikadun kulmassa. Komeaan ravintolaan mahtui 150 asiakasta.

Rakennus oli rakennettu 1700-luvulla kivitaloksi. Arkkitehti Uno Ullberg uudisti rakennuksen kokonaan vuonna 1910. Kiinteistössä oli myös mm. Oy Alkoholiliike Ab:n myymälä n:o 2, Itä-Suomen konttoritarpeita ja koneliike Nopsa.

Torikadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta:
https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/40/plot/39

Ravintola Lehtovaara Helsingin Mechelininkadulla vuonna 1945. Kuva: Aarne Pietinen Oy/Helsingin kaupunginmuseo.

Uusi toimintapaikka:
Helsinki.

Siirto:
Ravintola siirtyi Helsinkiin ja aloitti toimintansa Töölössä 4.7.1940. Siitä lähtien on ravintola sijainnut nykyisellä paikallaan Taka-Töölössä, Sibeliuspuiston kulmalla.

Uudeksi omistajaksi tuli Karin Loukomies.

Lehtovaaran tunnetuin annos on Cœur de filet Provençale 1952, joka tuli listalle olympiavuonna.

Toiminnan päättyminen:
Jatkaa toimintaansa.

Lähteet:
Henrik Tala (2016) Ravintola Lehtovaara: 1916-2016. Sibeliuspuston Ravintolat Oy.
https://www.lehtovaara.fi/7625-2/