Ravintola Lehtovaara
Perustettu:
1914
Perustaja:
Emil Lehtovaara (vuoteen 1908 Löfberg).
Toiminta Viipurissa:
Heinolalainen leipuri Emil Lehtovaara osti leipurimestari Emil Svartsrömin konditorian, jonka pääliike sijaitsi Katariinankadulla. Lehtovaara muutti Viipuriin 1916 ja perusti kahvilan, kondiittori Emil Lehtovaara, Yhdyspankin taloon, Torikatu 2:een. Rakennuksen oli suunnitellut arkkitehti Uno Ullberg.
Lehtovaara palasi Kajaanin 1920 ja luopui kahvilastaan (Cafe Lehtovaara). Omistajaksi tuli 1922 ruotsalainen ravintola-alan ammattilainen Ragnar Hansson. Nimeksi tuli tanssiravintola Lehtovaara. Kieltolain päättymisen jälkeen siitä tuli ruokaravintola.
Ravintola Lehtovaara sijaitsi Viipurissa Linnoituksen kaupunginosassa (tontti 39), Linnankadun ja Torikadun kulmassa. Rakennus oli rakennettu 1700-luvulla kivitaloksi. Arkkitehti Uno Ullberg uudisti rakennuksen kokonaan vuonna 1910. Kolmikerroksisen rakennuksen omisti Viipurin Yhdyspankki ja myöhemmin Viipurin Säästöpankki. Kiinteistössä oli myös mm. Oy Alkoholiliike Ab:n myymälä n:o 2, Itä-Suomen konttoritarpeita ja koneliike Nopsa.
Lehtovaara oli Viipurin suosituimpia ruoka- ja tanssiravintoiloita. Komeaan ravintolaan mahtui 150 asiakasta. Ravintola Lehtovaaran talosta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta: https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/40/plot/39.
Uusi toimipaikka:
Helsinki.
Siirto:
Ravintola siirtyi Helsinkiin ja aloitti toimintansa Töölössä 4.7.1940. Siitä lähtien on ravintola sijainnut nykyisellä paikallaan Taka-Töölössä, Sibeliuspuiston kulmalla.
Uudeksi omistajaksi tuli Karin Loukomies vuonna 1947. Lehtovaaran omistaa nykyisin Antero Molander.
Lehtovaaran tunnetuin annos on Cœur de filet Provençale 1952, joka tuli listalle olympiavuonna
Toiminnan päättyminen:
Jatkaa toimintaansa.
Lähteet (päälähde ensimmäisenä):
Tala, Henrik (2016). Ravintola Lehtovaara: 1916–2016. Sibeliuspuiston Ravintolat Oy. Saatavissa:
https://www.lehtovaara.fi/7625-2/.
Ravintola Lehtovaara, perustettu 1916! Saatavissa: https://www.lehtovaara.fi/7625-2/.
Neuvonen, Petri (2008). Viipuri: rakennusperinnön seitsemän vuosisataa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Lankinen, Juha (2000). Kaupan ja teollisuuden Viipuri: Pamaus 110 vuotta. Juhlajulkaisu. Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain seura Pamaus. Karjalan kirjapaino.
Kantanen, Pekka & Mäntyniemi, Mikko (2010). Aikamatka Viipuriin: tuokiokuvia Viipurista ennen ja nyt. Elinkeinoyhtymä Kantanen & Mäntyniemi.
FT Tuomas Möttönen
Julkaistu 1.9.2023.