Oy Sergejeff Ab

Feodor Sergejeff. Kuva: Museovirasto.

Perustettu:
1878.

Perustaja:
Feodor Sergejeff.

Toiminta Viipurissa:
Feodor Sergejeff (1840–1924) perusti 1878 nimeään kantavan tupakkatehtaan, joka rakennettiin Papulaan, Viipurin rautatieaseman pohjoispuolelle. Tupakkatehdas oli pitkään Viipurin suurin työllistäjä. Yhtiöllä oli suurimmillaan yli 500 työntekijää.

Tupakkatehtaan lähistölle niin ikään Papulan alueelle perustettiin myöhemmin vuonna 1888 panimo. Näin sai alkunsa F. Sergejeffin Oluttehdas. Vuonna 1899 tehdas oli Suomen neljänneksi suurin panimo ja sen tunnetuimpia tuotteita olivat muun muassa Voima, Isku ja Pukki -oluet.

Feodor Sergejeff siirsi vuonna 1899 tukkuliikkeen poikiensa Aleksander ja Paul Sergejeffin sekä vävynsä Nikolai Bojarinoffin haltuun. Tukkukaupan nimeksi tuli tällöin F. Sergejeffin pojat ja Kumpp. Tukkuliikkeestä kasvoi yksi Suomen suurimmista.

Feodor Sergejeffin onnistuneet liiketoimet näkyivät myös Viipurin katukuvassa, kun vuonna 1882 valmistui Fredrik August Odenwallin suunnittelema rokokootyylinen talo Torkkelinkatu 14:ään. Kaksikerroksinen talo on selvinnyt kolmesta eri sodasta vaurioitumattomana.

Toiminimeksi tuli F. Sergejeffin Pojat ja Kumpp. Keväällä 1908 rakennettiin suuri liiketila varastoineen Viipuriin osoitteeseen Revonkatu 6. Konsuli Paul Sergejeffin kuoltua yhtiö siirtyi pian Paulin lapsille, ja nimeksi vaihdettiin F. Sergejeffin Pojat ja Kumpp. O.Y.

Sergejeffin liikerakennus Repolan kaupunginosassa. Kuva: Eino Partanen/Lappeenrannan museot.

Vuonna 1907 Sergejeffille valmistui suuri kivitalo asema-aukion luoteispuolelle. Arkkitehtina toimi Paavo Uotila, joka myöhemmin toimi myös Viipurin kaupunginarkkitehtina. Revonkadulle valmistunut rakennus oli arkkitehtonisesti korkeatasoinen. Talon sisällä oli hissi ja sisustuksessa oli käytetty arvopuita. Rakennus toimi asuin- ja liikerakennuksena.

Sergejeffin liikerakennuksesta (Revonkatu 6) voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta:
https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/45/plot/114

Laajuus:
Sergejeffien yrityskeskittymä oli 1910-luvun alussa liikevaihdoltaan Suomen kuudenneksi suurin.

Uusi toimintapaikka:
Helsinki.

Siirto:
Talvisota keskeytti Sergejeffin liiketoiminnan Viipurissa. Oluttehdas joutui lopettamaan toimintansa tuotantolaitosten tuhouduttua Neuvostoliiton pommituksissa. Toiminta käynnistettiin uudelleen 1940 Helsingissä Tunturikadulla. Yrityksen toimitusjohtajaksi siirtyi Paul Sergejeffin tytär Marina Kaareskoski (o.s. Sergejeff).

Vuonna 1980 yritys siirtyi Marina Kaareskosken tyttärelle Christel Kaareskoskelle. Samalla yrityksen nimeksi muutettiin Oy Sergejeff Ab.

Yrityksellä on oma teelaatujen valikoima. Kaikki pakataan käsin. Teelaatuja on neljä: mustat teelaadut Jaavan tee, Klassikko-tee, savunmakuinen Lapsang Souchong sekä vihreä luomu China Sencha. Suotuin tuote on Sergejeffin Jaavan tee, jossa yhdistyy kolme eri teelajia. Nimi on rekisteröity ja suvun kehittämä reseptikin on salainen.

Toiminnan päättyminen:
Jatkaa toimintaansa.

Lähteet:
Miika Mäkäläinen, Feodor Sergejeffin perintö Viipurille (VSKS).
https://www.karjalanliitto.fi/karjala-lehti/karjala-lehden-uutiset/2023/06/sergejeffin-teetalo-tayttaa-150-vuotta-ja-toimii-viidennessa-sukupolvessa.html
https://sergejeff.fi/suomen-vanhin-teetalo/
https://virtuaaliviipuri.fi/en/story/6
https://www.porssitieto.fi/osake/lisaa/sergejeff.shtml
https://biografiasampo.fi/henkilo/p10170