Oy A. Marschan Ab
Perustettu:
1917.
Perustaja:
Anton A. Marschan.
Toiminta Viipurissa:
Oy A. Marschan Ab oli böömiläisen makkarantekijä Anton Marschanin (1870–1958) vuonna 1844 Pietariin perustama makkaratehdas. Se siirtyi 1917 Viipuriin.
Marschanit rakensivat v. 1931 uuden tehtaan Viipurin Tammisuolle. Samana vuonna vahvistettiin osakeyhtiön yhtiöjärjestys. Oy A. Marschan Ab:n tarkoituksena oli ”harjoittaa lihanjalostusliikettä ja erittäinkin valmistaa makkaroita yms. tuotteita.” (Kauppalehti 31.10.1931)
Liike muutti myymälänsä osoitteeseen Torkkelinkatu 6 kesällä 1935 (Karjala 21.7.1935).
Oy A. Marschan Ab:n myymälä toimi osoitteessa Pohjolankatu 10. Samassa rakennuksessa toimi muun muassa Viipurin Osuusliikkeen ravintola, Polkupyörä- ja koneliike Heikki J. Helkama ja Arkkitehtitoimisto Jalmari A. Lankinen.
Pohjolankadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta: https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/57/plot/27.
Siirto:
Kesällä 1944 yritys laitoksineen jouduttiin evakuoimaan Helsinkiin.
Yritystä johti Vladimir Marschan (1904–1962), joka taisteli talvisodassa Suomen puolella.
Yhtiö osti perinteisen helsinkiläisen lihanjalostajan Ab A.O. Seeck Oy:n 1948. Tämän oma tuotanto lopetettiin, mutta Seeckin lihakauppojen toimintaa jatkettiin. Seeckin myymälä sijaitsi Mannerheimintie 12:ssa.
Yhtiö rakensi 1959 uuden lihavalmistetehtaan Helsingin Sörnäisten teurastamon ja tukkutorin viereen Tynnyrintekijänkadulle.
Sukuyhtiön johtajana toimi 1960-luvun lopulla nuorempi Vladimir Marschan (1934–1999) ja yhtiöllä oli 400 työntekijää. Seeckin myymäläverkostossa työskenteli 350 henkilöä. Yhtiöiden yhteinen liikevaihto oli 50 miljoonaa markkaa. Ab A. O. Seeck Oy:ssä oli 1970-luvun alussa yli 260 työntekijää. Marschan oli kuuluisa mm. leikkeleistään ja maksamakkarastaan.
Yhden viimeisimmistä myymälöistä Marschan perusti 1967 Seeckin kyltin alle Helsingin Asematunneliin eli suomeksi sanottuna Makkaratalon alle. Myymälästä taltioitiin kuva, jonka tekstissä kerrottiin, että ”Ab A. O. Seeck Oy:n herkkumyymälä avattiin Helsingin Asematunnelissa. Siinä on juustotiski sekä hyllyt kukkuroillaan mm. tasku- ja katkarapuja, erilaisia oliiveja, keksejä ym.”
Yhtiön 1950-luvun lopulla valmistunut suuri ja ajanmukainen tehdas mahdollisti laajemman vientituotannon. Tuotteita vietiin sekä länteen että itään, erityisesti Neuvostoliittoon 1960-luvulta alkaen. Myyntiorganisaatio kehittyi muutaman hengen toimipisteestä suuren vientiyrityksen myyntikonttoriksi.
Pellervolainen Tuottajain Lihakeskuskunta osti yrityksen Marschanin suvulta ja yhdisti sen vuonna 1975 Helsingin Kauppiaat Oy:öön. Helsingin Kauppiaat Oy valmisti ensimmäiset lenkkimakkaransa jo 1950-luvun lopussa. 1960-luvun alussa kuoren sisäpintaan painettiin sana “lenkkimakkara” sinisellä, mustikoista saadulla värillä, jolloin sai alkunsa ”Sinisen Lenkki”.
Toiminnan päättyminen:
1975.
Lähteet:
Sakari Nupponen, ”Kun mummoni sanoi: ”Mennään Seeckille”(lehtikirjoitus, tekijän hallussa).
Laura Puro ja Veijo Åberg (2012) Lihatalonpojat ja heidän yhtiönsä. LSO, HKScan ja liha-alan muutos. Porvoo 2012.
Biografiasampo, Ilmari Murtti.
Sinisen lenkin historia (HK), https://www.hk.fi/klassikot/
FT Tuomas Möttönen
Julkaistu 12.12.2024.