Kuusakoski Oy (Karjalan Lumppu- ja Romuliike)

Perustettu:
1914.

Perustaja:
Donuard Kuschakoff.

Toiminta Viipurissa:
Donuard Kuusakoski, vuoteen 1935 Kuschakoff, perusti 25-vuotiaana v. 1914 metallien uudelleenkäyttöyrityksen. Donuardin liike-ideana oli kierrätys. Yrityksen toiminta-ajatuksena oli perusteollisuuden metalliromun kerääminen ja käsitteleminen myyntikelpoisiksi. Yritys otti tehostetusti talteen teollisuuden tarvitsemia jäteraaka-aineita ja erotteli ja jalosti niitä korkealuokkaisiksi raaka- ja seosaineiksi valimo-, teräs- ja muulle metalliteollisuudelle. Samana vuonna yrityksen perustamisen kanssa alkanut maailmansota lisäsi raaka-aineiden kysyntää, mikä teki kierrätyksestä kannattavaa. Maailmansodan jälkeen yritys hävitti armeijoiden ylijäämävarastoja.

Donuard Kuschakoff. Kuva: Kuusakoski Oy

Karjalan Lumppu- ja Romuliike osti lumppuja teollisuudelta, ja käsitelty materiaali toimitettiin vaatetus-, kattohuopa- ja paperiteollisuudelle. Romumetallien käsittelystä tuli kuitenkin päätoiminta-alue. Suurin rautaromun ostaja oli Elektrometallurgiska Ab (vuodesta 1933 Oy Vuoksenniska Ab).

Kuusakosken liiketoiminta laajeni ja kasvoi 1930-luvulla. Yleisestä trendistä poiketen pula-aika vain lisäsi myyntiä, koska kaikkea tarvittiin kaupaksi.

Donuard Kuusakoski muutti 1938 Helsingin maalaiskuntaan Malmille, mistä hän osti värimetallien tukkukauppaa ja tekstiilijätteen jalostusta harjoittavan Oy Oscar W. Moser Ab:n. Yhtiön toiminimeksi tuli v. 1939 Metalli- ja Villateollisuus Oy.

Viipuriin liikkeen johtoon jäi perheen vanhin poika Victor Kuusakoski.

Karjalan lumppu- ja romuliike muutti Kannaksenkadun ja Arvinkadun kulmaan 1908 rakennettuun asuinrakennukseen, jonka oli suunnitellut A.Tikkanen.

Karjalan Lumppu- ja Romuliikkeen kyltti Viipurissa.

Kannaksenkadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta:
https://www.virtuaaliviipuri.fi/fi/block/121/plot/11

Uusi toimintapaikka:
Helsinki.

Siirto:
Talvisota lopetti kuitenkin toiminnan Viipurissa. Yritystoiminta siirtyi kokonaan Helsinkiin. Tuotteet menivät sotateollisuudelle, joka tarvitsi aseteollisuuteen metallia ja puolustusvoimiin peitettä ja kankaita. Yhtiö oli 1940 mukana perustamassa alan yhteisjärjestöä Suomen Romukauppiaiden liittoa.

Donuard Kuusakoski kuoli 1946, jonka jälkeen vetovastuu yrityksestä jäi pojille. Luontevaa oli, että vanhin poika Victor Kuusakoski valittiin uudeksi toimitusjohtajaksi. Nuorempi poika Rafael Kuusakoski (1925–1982) siirtyi isoveljensä avuksi konttoriin. Sittemmin hän oli toimitusjohtajana Romutus Oy:ssä, joka fuusioitiin Kuusakoski Oy:öön. Hän oli kuolemaansa asti Kuusakoski Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Veljekset hankkivat 1955 Oy Moser Ab:n, joka muutettiin Kuusakoski Oy nimiseksi yhtiökokouksessa 14.11.1961.

Victor Kuusakoski kehitti merkittävästi perheyhtiön liiketoimintaa. Yhtiö aloitti alumiinin ja kuparin jalostuksen, millä pyrittiin siirtämään romuvarat tuotannolliseen käyttöön. Systemaattista metallurgista tutkimustoimintaa kehitettiin ja ensimmäinen laboratorio perustettiin 1946. Toimipisteitä oli muun muassa Tampereella ja Kuopiossa.

Kuusakoski Oy:n valmistus siirtyi 1960 Espoon Kauklahden tehtaalle. Yhtiön pääpaino siirtyi vähitellen teolliseen toimintaan. Alumiinin toimitukset ulkomaille kasvoivat. Kauklahdessa yhtiöllä oli sulattamo sekä laboratorion tutkimus- ja kehitystoiminnat.

Kuusakoski Oy:n tehdas Kauklahdessa vuonna 1969. Kuva: Knüpfer & Öhman/Espoon kaupunginmuseo.

Yhtiö alkoi keskittyä alumiinijalostukseen, alan tutkimukseen ja kehittämiseen. Yhtiö perusti 1972 Suomen ensimmäisen autopaloittamolaitoksen Heinolaan. Laitoksen yhteyteen tuli myös alumiinisulattamo. Tämä lisäsi romua käyttävän terästeollisuuden kotimaista raaka-ainepohjaa.

Kierrätysliiketoimintaa harjoittava Kuusakoski Group Oy on 2000-luvulla ollut Pohjois-Euroopan johtava teollinen kierrättäjä. Kuusakoskella oli 2022 liikevaihtoa 656 miljoonaa euroa ja 51 toimipistettä.

Toiminnan päättyminen:
Jatkaa toimintaansa.

 

 

Lähteet:
Möttönen, Tuomas: Kuusakoski, Victor. Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu. Studia Biographica 8. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2008–; artikkelin pysyvä tunniste http://urn.fi/urn:nbn:fi:sks-tev-001543.
https://www.kuusakoski.com/fi/finland/yritys/historia/#1930-luku%20-%20Donuard%20n%C3%A4kee%20tulevaisuuteen.

FT Tuomas Möttönen

Julkaistu 1.9.2023.