Kulta- ja Kellosepänliike J. A. Tarkiainen Oy

Perustettu:
1918.

Perustaja:
Johan (Juho) Akseli J.A. Tarkiainen.

Toiminta Viipurissa:
Kultasepänliike J. A. Tarkiaisen historia alkoi 12. lokakuuta 1918, jolloin maistraatti antoi kultaseppä Juho Akseli Tarkiaiselle luvan harjoittaa kulta- ja kellosepänliikettä Viipurissa. Perhe oli muuttanut Keski-Suomesta Viipuriin. Juho Akseli pääsi kaupungissa kultasepän oppiin. Hän toimi eri kultaseppämestareiden liikkeissä useissa kaupungeissa, kunnes sai kisällikirjan 1911. Helsingissä hän toimi Ferdinand Timperin kultasepänliikkeessä osoitteessa Mikonkatu 9. Tarkiaisen liike erikoistun korujen ohella antiikkihopeaan.

Liikemies Juho Akseli Tarkiainen nosti yrityksen vaatimattomasta alusta kotikaupunkinsa Viipurin yhdeksi huomattavimmaksi alan yritykseksi. Sen asiakaspiiriin kuuluivat niin Viipurin kuin lähiseudunkin tunnetuimmat teollisuus- ja liikeyritykset sekä nuoriso ja urheiluseurat ja yksityishenkilöt. Antiikkihopea muodosti merkittävän osan liikkeen myyntivalikoimasta tavanomaisen kultasepäntuotteiden rinnalla. Viipurista oli tullut ensimmäisen maailmansodan jälkeen vanhan venäläisen hopean osto- ja myyntipaikka.

Liike aloitti 1930 Viipurin ydinkeskustassa, osoitteessa Karjalankatu 19, Karjalan Kirjapaino Oy:n ns. ”Karjalan liiketalossa”. Tuolloin liikkeellä oli 17 työntekijää. Liikkeen myymälässä valmistettiin oman verstaan valmistamia tuotteita.

Tontille rakennettiin 1870-luvulla matalia puurakennuksia ja 1877 puinen asuinrakennus Aleksanterinkadulle. Arkkitehti Paavo Uotila laati 1907 suunnitelmat viisikerroksiselle asuinrakennukselle tontin peräosaan. Nämä rakennukset purettiin uuden liiketalon tieltä vuonna 1928.

Arkkitehti Uno Ullberg sai 1927 tehtäväkseen suunnitella Karjalan Kirjapaino Oy:lle uuden toimitalon, jonka rakentaminen aloitettiin keväällä vuonna 1928 ja rakennus valmistui lopullisesti syksyllä 1929. Talossa on sanomalehti Karjalan toimitus ja konttori. Kultasepänliike J. A. Tarkiainen lisäksi rakennuksessa toimi useita yrityksiä, kuten Itä-Suomen Sähkö- ja Insinööritoimisto Oy, Itä-Suomen Kuva Oy, Viipurin Kauppakamari, Vakuutusyhtiö Pohjola, Colombian kahvi Oy:n kahvila ja kahvikauppa sekä lukuisia pienempiä liikelaitoksia.

Rakennuksen kolmessa ylimmässä kerroksessa oli hotelli Knut Posse, joka oli aikanaan modernein hotelli Viipurissa. Ylimmässä kerroksessa oli hotellin suuri ravintolasali.

Karjalan Kirjapaino Oy:n liiketalosta (Karjalankatu 19) voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta:
https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/65/plot/2

Tarkiaisen kultasepänliike oli laajalti tunnettu liikkeenä, josta sai koruja ja muita kulta -ja hopeaesineitä. Sitä mainostettiin sanomalehdissä; ”Kihlat ja kellot ostetaan J. A. Tarkiaiselta”.

Uusi toimintapaikka:
Helsinki.

Siirto:
Talvisota lopetti liikkeen toiminnan Viipurissa. Liike evakuoitiin Viipurista, ja se pääsi aloittamaan keväällä 1940 Helsingissä osoitteessa Pohjois-Esplanadin katu 37. Yritys muutettiin osakeyhtiöksi 29.12.1942, jolloin yrityksen nimeksi tuli Kulta- ja Kellosepänliike J. A. Tarkiainen Oy. Perustaja J. A. Tarkiaisen kuoltua johtamista jatkoi leski Saara Tarkiainen. Sotien jälkeen toimintaa jatkettiin osoitteessa Mikonkatu 4. J. A.

Tarkiaisen poika Paavo Tarkiainen (s. 1923) johti liikettä vuodesta 1947. Kulta- ja Kellosepänliike J. A. Tarkiainen Oy muutti uusiin tiloihin Mikonkatu 1:een vuoden 1973 alussa.

Paavo Tarkiaisen jälkeen johdossa jatkoi hänen poikansa Kari Tarkiainen vuodesta 1974. J. A. Tarkiainen toimi Mikonkadulla kolmessa eri osoitteessa. Se toimi Mikonkatu 3:ssa vuodesta 1991 alkaen. Liikkeellä oli kymmenisen vuotta toimipiste Espoon Tapiolassa.

Toiminnan päättyminen:
Myymälä ei ole toiminnassa.

Lähteet:
J. A. Tarkiainen 90 vuotta. 2014. Saatavissa; https://issuu.com/testaus/docs/tarkiainen