Keskinäinen vakuutusyhtiö Suoja
Perustettu:
1908.
Perustaja:
Palokunta (Kelkkalan vpk).
Toiminta Viipurissa:
Viipurissa vuonna 1908 perustettu Viipurin Esikaupunkien Keskinäinen Paloapurengas, josta myöhemmin tuli Viipurin läänin Keskinäinen Palovakuutusyhdistys (Vakuutusyhtiö Suoja).
Toiminta sai alkunsa Tiiliruukin asuinalueella 1908 tapahtuneesta suurpalosta.
Yhtiön ensimmäinen kokous pidettiin 20.5.1908 Viipurin maalaiskunnan talossa. Kokouksen avasi Otto Rapeli.
Ensimmäisenä toimitusjohtajan toimi A. Andelin vuosina 1911–1926, sen jälkeen A. Honkasalo.
Yhtiön toiminta-alue laajeni koko Viipurin lääniä käsittäväksi vuonna 1924.
Aluksi toimistotyöt tehtiin toimitusjohtajan asunnossa ja kokouksia pidettiin milloin missäkin osoitteessa.
Lokakuussa 1934 yhtiö osti pakkohuutokaupassa yhdistykselle kiinteistön Torkkelinkatu 30:ssä. Siihen kuului useita rakennuksia mm. nelikerroksinen kivirakennus. Taloon tuli toimitusjohtajan asunto ja yhdistyksen toimisto. A. Isaksson piirsi 1897 puisen asuinrakennuksen matalin kivisin kellaritiloin, Torkkelinkadun suuntaisena. Rakennuksessa oli myös ruoka- ja sekatavarakauppa Kaisu Rautakivi.
Torkkelinkadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta: https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/68/plot/36.
Uusi toimipaikka:
Lahti.
Siirto:
Talvisodan syttyessä yhdistyksen talo otettiin väestönsuojaksi. Arkisto siirrettiin maaseudulle Karisalmelle. Yhdistys jatkoi toimintaansa Viipurissa tammikuun puoliväliin 1940, jolloin sen toimisto siirrettiin Mäntyharjuun. Suuri osa omaisuudesta ja kiinteistö jäivät Viipuriin.
Yhdistys muutti Kotkaan huhtikuussa 1940. Viipurin valtauksen jälkeen tutustumiskäynnillä havaittiin, että toimitalo oli rauniona. Yhdistys vuokrasi toimitilan osoitteesta Pellervonkatu 9.
(Mannerheimin- ja Torkkelinkatujen kulmassa), jossa toimisto sijaitsi vuosina 1942–1944. Kesäkuussa 1944 yhdistys lähti lopullisesti Viipurista. Alueluovutuksessa yhtiö menetti vakuutuskannastaan yli 700 miljoonaa markkaa.
Väliaikainen etappipaikka oli Savitaipaleella. Matka kulki tämä jälkeen mm. Ääneskoskelle. Eri kautta yhtiö asettui Lahteen vuonna 1945. Yhtiön väliaikainen toimipaikka sijaitsi parakkirakennuksessa 1.5.1945–1.4.1947. Uuden toimitalon rakentaminen alkoi kesällä 1945. Yhtiön minikerroksinen toimitalo Asunto-osakeyhtiö Suojalinna valmistui 1947, jossa yhtiö kauppasi palovakuutuksiaan.
Vakuutusyhtiö Suojan vakuutuskanta yhdistettiin 1961 Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kansaan, jonka jälkeen Suoja vakuutusyhtiönä lopetti toimintansa. Sulautumiseen vaikutti se, että Suoja oli liian pieni yhtiö laajetakseen merkittäväksi vakuutusyhtiöksi, vaikka yhtiön toiminta oli ollut koko ajan kannattavaa.
Suoja piti viimeisen yhtiökokouksensa 17.6.1962. Saman vuoden aikana se lakkautettiin kaupparekisteristä.
Toimintaa jatkaa Suoja-säätiö. Suoja-säätiön saamilla varoilla avustettiin alkuun vähävaraisia ja puutteessa eläviä henkilöitä. Myöhemmin sen tarkoitukseksi on tullut edistää “tieteellisiä, taiteellisia, sivistyksellisiä, kasvatuksellisia, sosiaalisia ja taloudellisia pyrintöjä sekä historiallisen perinteen tutkimista”.
Säätiö on perustettu marraskuussa vuonna 1960 Viipurista lähtöisin olevan Keskinäinen Vakuutusyhtiö Suojan perinteiden jatkajaksi. Merkitty säätiörekisteriin toukokuussa 1961. Lähtökohtana oli, että luovutettujen varojen tuotoilla ”harjoitettaisiin siunauksellista hyväntekeväisyyttä vähävaraisten keskuudessa”. Etusijalle asetettiin ”vähäosainen mutta yritteliäs karjalainen väestö.”
Säätiön perustamista edelsi Suojan vakuutustoiminnan luovuttaminen vakuutusyhtiö Kansalle. Keskinäinen Vakuutusyhtiö Suojaan tuli Vakuutusyhtiö Kansan aloite mainittujen vakuutusyhtiöiden vakuutustoimintojen yhdistämisestä. Tavoitteena oli maan vakuutustoiminnan tervehdyttäminen sekä toiminnan keskittäminen suuremmiksi vakuutusyhtymiksi. Suojan ja Kansan vakuutustoiminnan yhdistämissopimus hyväksyttiin 26.2.1961.
Suoja-Säätiötä koskevat päätökset hyväksyttiin 26.2.1961. Säätiön tarkoituksena on edistää tieteellisiä, taiteellisia, sivistyksellisiä, kasvatuksellisia, sosiaalisia ja taloudellisia pyrintöjä sekä historiallisen perinteen tutkimusta. Säätiön pääasiallinen toimintamuoto on ollut apurahat ja avustukset. Opintoapurahoja on jaettu sadoille hakijoille korkeakouluissa, opistoissa ja ammattikouluissa opiskeleville.
Toiminnan päättyminen:
1962.
Lähteet (päälähde ensimmäisenä):
Klami, J. & Koivu, Hannes (1948). Keskinäinen vakuutusyhtiö Suoja 1908–1947 40 vuotta. Keskinäinen vakuutusyhtiö Suoja.
Luoma-aho, Jarmo (2001). Keskinäinen vakuutusyhtiö Suojan viimeiset vuodet 1958–1962. Suoja-säätiö.
FT Tuomas Möttönen
Julkaistu 21.2.2024.