Kauppa Oy Hallenberg

Kaksi kauppaneuvosta: Juho Hallenberg pöydän ääressä yhdessä Juho Lallukan kanssa. Kuva: Th. Nyblin/Lappeenrannan museot.

Perustettu:
1892.

Perustaja:
Juho Hallenberg.

Toiminta Viipurissa:
Juho Hallenberg perusti vuonna 1892 Viipuriin vilja- ja siirtomaatavaroita myyvän vähittäis- ja tukkukaupan. Hänellä oli myös mylly- ja sahatoimintaa vuodesta 1892 Saarelan kartanon alueella, Kellomäellä ja Räisälän kartanon alueella.

Hallenbergin liike siirtyi 1917 K. E. Savolaiselle, joka hoiti sitä lähes neljännesvuosisadan.
Liike luopui vähittäiskaupasta ja keskittyi tukkukauppaan. Se oli yksi Viipurin suurimpia siirtomaatavara-alan tukkukauppoja.

Uusi toimintapaikka:
Helsinki.

Siirto:
Yritys siirtyi Helsinkiin 1940. Talvisodan aikana Kauppa Oy J. Hallenbergin pääkonttori jäi evakuoimatta, mutta itse liike siirtyi Kuopion kautta Helsinkiin. Vuodesta 1944 yrityksen kotipaikka oli Helsinki.

K. E. Savolainen myi yhtiön välirauhan aikana Suomen Matkailijayhdistykselle, joka omisti ennestään hotelli- ja ravintolatoimintaa harjoittaneen Matkaravinto Oy:n.

Yritys siirtyi myöhemmin Suomen Matkailijayhdistyksen omistukseen. Uusi omistaja muutti Hallenbergin lähinnä suurkeittiöitä palvelleeksi tukkuliikkeeksi.

Harjoitti siirtomaatavaroiden ja kotimarkkinateollisuuden tukkumyyntiä. Konttori, varasto ja pikatukku toimivat 3000 neliömetrin tiloissa.

Vuodesta 1942 lähtien johtajana Väinö Niva.

Toimitusjohtaja vuodesta 1970 Antero Siljola.

Yhtiöllä oli noin 66 työntekijää. Asiakkaina olivat majoitus -ja ravitsemusliikkeet. Sisaryrityksenä toimi Matkaravinto Oy.

Kauppa Oy Hallenberg oli 1970-luvulla tukolainen päivittäistavaroiden markkinointiyhtiö. Sillä oli noin 140 työntekijää.

Yhtiöstä tuli osa Rautakirja Oy:tä. Jatkoi toimintaansa Rautakirjan tytäryhtiönä. Päivittäistavaroiden tukkukaupan lisäksi toimi ravitsemis- ja huoltoasemasektorilla.

Kauppa Hallenbergin ravintola- ja kahvilatoiminta (lentoaseman Fly Inn ja Hämeenlinnan Domi) siirrettiin Rautakirjan uudelle tytäryhtiölle Eurostradalle. Eurostrada myytiin vuonna 2004 Neste Markkinointi Oy:lle.

Toiminnan päättyminen:
2004.

Lähteet:
Suomen kauppa ja teollisuus kuvina = Finlands handel och industri i bild. 1, Uudenmaan lääni
V-S kirja 1970.
Väinö Niva & Antero Siljola (1972) Kahdeksankymmentä vuotta Kauppa Hallenberg oy:n ja sen edeltäjän vaiheita 1892-1972. Turku.
Marko Paavilainen (2019). Tammisuon ruhtinas Juho Hallenberg: tukkukauppias Hallenbergin liiketaloudellinen ura Karjalassa. Teoksessa Liikemiehiä ja hyväntekijöitä: luovutetun Karjalan talousvaikuttajat, Otava.
Etelä-Suomen Sanomat 17.3.1988.