Jämsän Konepaja ja Valimo Oy

Perustettu:
1942.

Perustaja:
Arvi Jämsä yhdessä vanhempiensa kanssa.

Toiminta Viipurissa:
Arvi Jämsä perusti jatkosodan aikana 1942 yhdessä vanhempiensa kanssa oman yrityksen, Jämsän Konepaja ja Valimon, johon kuuluivat malliveistämö, metallivalimo, rautavalimo ja pieni koneistusosasto. Sotavuosina yritystä hoitivat käytännössä Jämsän vanhemmat.

Uusi toimintapaikka:
Lahti.

Siirto:

Jämsän perhe siirtyi Viipurin evakuoinnin jälkeen Lahteen, jossa yritystoiminta käynnistyi uudelleen 1945 osakeyhtiömuotoisena, Jämsän Konepaja ja Valimo Oy. Valimotoimintaa ei enää harjoitettu. Yhtiö keskittyi aluksi kirjapainokoneiden huolto- ja korjaustöihin. Se valmisti tilauksesta kangas- ja tekstiiliteollisuuden koneita.

Arvi Jämsä keskustelemassa tasavallan presidentti Urho Kekkosen kanssa messuilla 1970-luvun alussa. Tekniikan museon kokoelmat / Jämsän Konepaja ja Valimo Oy. Valokuvaaja: Kuvaamo E. J. Viitasalo-

Yhtiö alkoi valmistaa 1950-luvun alussa pneumaattisia komponentteja eli paineilmalaitteita, kuten venttiilejä ja sylintereitä, josta tuotanto laajeni öljyhydraulisten venttiilien ja sylintereiden valmistukseen. Erilaiset paineilma- ja hydrauliikkalaitteet nousivat päätuotteiksi. Tuotekehityksessä se keskittyi paineilma- ja öljyhydraulisiin tuotteisiin sekä koneiden automatisointiin tarvittaviin hydraulisiin keskuksiin. Tuotekehitys mahdollisti erikoistumisen ja nousun alan johtavaksi kotimaiseksi valmistajaksi.

Yhtiö keskittyi 1960-luvun alusta lähtien ainoastaan itse kehittämiinsä hydrauliikkatuotteisiin. Tuotemerkki JKV (lyhenne toiminimestä Jämsän Konepaja ja Valimo Oy) sai alkunsa vuonna 1965. Hydrauliikkaa valmistettiin myös vientiin. Valmisohjelma käsitti mm. pneumaattisia ja hydraulisia työsylintereitä, ohjausventtiilejä ja säätöventtiilejä. Asiakaskuntaan kuului metalliteollisuuden suuryritykset.Jämsän Konepaja ja Valimo Oy:llä oli enimmillään lähes 200 työntekijää. Tehdas sijaitsi Lahdessa osoitteessa Aniankatu 1.

Helsingin Suurmessut. Tekniikan museon kokoelmat / Jämsän Konepaja ja Valimo Oy. Valokuvaaja: Pietinen.

Vuonna 1982 nimi muutettiin JKV-Hydraulikka Oy:ksi ja yritys alkoi keskittyä valmistavan teollisuuden ja meriteollisuuden käyttämään hydrauliikkaan. Kehitysyhtiö Mancon Oy osti perheyhtiön vuonna 1982. Mancon Oy yhdisti JKV-Hydrauliikka Oy:öön alan muita yrityksiä, mutta myi yrityskokonaisuuden 1987.

JKV muutti 1990-luvun alussa Lahden Aniankadulta Nastolaan, Harjuviidantielle. Yritys toimi vuodesta 1998 Nastolan Vaakatiellä Levypyörän vanhan hyllytehtaan tiloissa. Nimi muutettiin Polarteknik Oy:ksi.

Nykyisin yhtiö on osa vuonna 2018 muodostettua Arcos Hydraulik -konsernia, johon kuuluvat tehtaat myös Ruotsin Borlängessä, Hällarydissä ja Sävsjössä. Suunnittelee, valmistaa ja huoltaa hydrauliikkasylintereitä ja hydrauliikan erokoistuotteita koneenrakentajille. Konserni työllistää noin 175 työntekijää. Aluksi Nastolassa työskenteli noin 35 työntekijää, mutta nykyisin konsernilla on Suomessa vain kaksi myyjää.

Toiminnan päättyminen:
1982.

Lähteet:
Hoffman, Kai. 2013. Jämsä, Arvi. Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu. Studia Biographica 8. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, http://urn.fi/urn:nbn:fi:sks-tev-001.

Arcos. Meistä. https://arcos.se/fi/meista/.

Etelä-Suomen Sanomat 8.9.1987.

Tekniikan Museo (Jämsän Konepaja Valimo Oy:n arkisto).

FT Tuomas Möttönen

Julkaistu 1.9.2023.