Havi Osakeyhtiö

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Perustettu:
1829.

Perustaja:
Anton Alfthan.

Toiminta Viipurissa:
Tukkukauppias Anton Alfthan perusti 1829 omistamaansa Kirjolan kartanoon Johanneksen pitäjään saippua- ja talikynttilätehtaan. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän siirsi tehtaansa Viipurin lähelle Haviin, josta se sai myös nimensä. Tehdas oli Suomen ensimmäinen teollinen kynttilänvalmistaja. Tehtaassa oli neljä pääosastoa: steariinitehdas, talikynttilätehdas, saippuatehdas ja rikkihappotehdas. Tehtaassa työskenteli noin 60 työntekijää.

Tehdas alkoi käyttää talin lisäksi raaka-aineena uutta materiaalia, steariinia. Steariinkynttilöillä oli ulkomaista kysyntää, mm. Pietarissa, Lyypekissä ja Ruotsissa. Säkkijärven pitäjässä Tervasjoen pitäjässä toiminut saippua- ja kynttiläliike siirrettiin Haville vuonna 1859. Säkkijärvelle 1820 perustettu Suomen ensimmäinen saippuatehdas siirrettiin myöhemmin Havin tehdaslaitoksiin.

Anton Alfthanin poika Ferdinand Alfthan (1822–1889) perusti toiminimi Ferd. Alfthanin. Hän nosti isänsä perustaman siirtomaatavaroiden tuontiliikkeen alallaan Itä-Suomen merkittävimpien joukkoon. Hän jatkoisä isänsä kuoleman jälkeen myös tehtaan liiketoimintaa.

Ferdinand Alfthan joutui kuitenkin lakkauttamaan maksunsa ja Havi teki vararikon 1863. Havin tehdas siirtyi silloin viipurilaisen Hackman & Co:n omistukseen. Havin tehtaiden uusien omistusjärjestelyjen tuloksena syntyi 1866 Havin Osakeyhtiö. Hackmanin omistuksessa tehdasta laajennettiin. Tehtaita modernisoitiin 1890-luvulla, jolloin tuotevalikoimaan lisättiin toalettisaippua.

1900-luvun alkupuolella toiminta laajeni teknokemialliselle ja kosmeettiselle alalle. Pyykkisaippuan valmistuksessa otettiin 1903 käyttöön teknisiä parannuksia. Laadukas hienosaippua tuli tunnetuksi koko maassa. Myös yhtiön luujauhotehdas uudistettiin. Puritas-pulverin valmistus alkoi vuonna 1909. Havin pesuainetuotteisiin kuuluivat Maija-saippuajauhe, Teho- ja Varma-puhdistusjauheet sekä Silva-saippuahiutaleet.

Havilla oli pitkät perinteet mainonnassa. Se oli Suomen suurimpia mainostajia 1930-luvulla. Havi painatti Palmu-tuotteistaan ja partavaahdokkeistaan mainoskirjan ”Tunnettuja henkilöitä ja Havin tuotteet” sekä suomeksi että ruotsiksi. Havin tehtaissa valmistettiin useita pesu- ja hienopesusaippuat sekä saippuajauheita ja -hiutaleita. Tämän lisäksi Havi valmisti erilaisia puhdistusaineita. Havin kynttilätuotteet olivat kuuluisia. Tavallisten valaistuskynttilöiden lisäksi se valmisti mm. koristekynttilöitä.

Havin tehtaita laajennettiin 1935, jolloin entisen rakennuksen jatkoksi Havin tehtaiden omalle noin 2,5 hehtaarin suuruiselle tehdastontille Viipurin satama-alueella rakennettiin kokonaan uusi kolmikerroksinen rakennus saippua-, kynttilä- ja glyseriinitehtaita varten. Myös koneistoa ja laitteistoa uusittiin säännöllisesti.

Laajuus:
Havi Osakeyhtiö oli Suomen suurimpia kemianteollisuuden yhtiöitä. Havi omisti saippua- ja suopatehtaan, jonka tuotanto muodosti noin 28 prosenttia maan tuotannosta. Yhtiöllä oli myös kynttilä- ja luujauhotehdas, jotka molemmat muodostivat noin puolet koko maan tuotannosta. Viipurissa Havilla työskenteli 1930-luvun lopulla 175 työntekijää. Havin tuotteita vietiin myös ulkomaille. Kynttilöillä oli kysyntää mm. Ruotsissa, Norjassa ja Ranskassa. Saippuaa meni puolestaan Viroon.

Uusi toimintapaikka:
Riihimäki.

Siirto:
Havin tehtaan tuotanto siirrettiin talvisodan aikana Riihimäelle. Havin tehtaiden irtain omaisuus, raaka-aineet, valmiit tuotteet ja tärkeimmät koneet evakuoitiin Viipurista Riihimäelle Tekan kiinteistöön. Havi aloitti vuoden 1940 helmikuussa saippuoiden ja kynttilöiden valmistuksen Riihimäellä.

Paikkakunnalla oli valmiina Havin tytäryhtiö Oy Teka Ab, joka valmisti teknokemian tuotteita. Teka-Havi Oy:n edeltäjä oli 1907 perustettu Teknokemiallinen tehdas Helios Oy, joka muutti Forssasta Riihimäelle 1911. Muuttoon vaikuttivat paremmat liikenneyhteydet ja sähkönsaanti. Helios valmisti teknokemiallisia tuotteita kuten hieno- ja pesusaippuoita. Tehtaan nimi muuttui omistajanvaihdoksessa Oy Teka Ab:ksi vuonna 1919. Yhtiön osake-enemmistö myytiin Havin O.Y:lle 1927. Havi omisti 64 prosenttia yhtiön osakkeista. Tekan ja Havin osaston erotettiin toisistaan. Osittain yhteisiä olivat myyntijohto, varastotoiminnot, logistiikka ja ostotoiminta. Markkinoinnissa auttoi yhteinen myyntiorganisaatio. Havin ja Tekan tehtaat sijaitsivat aluksi Riihimäen ydinkeskustassa Hämeenkadun ja Koulukadun kulmauksessa.

Havin tehtaan tuotannossa pääpaino 1950-luvulla oli saippuan ja pesuaineiden tuotannossa. Lisäksi kynttiläntuotanto kehittyi ja kasvoi tasaisesti. Kynttilöistä tuli 1960-luvlla osa sisustamista, kattamaista ja vapaa-ajanviettoa. Muoti-ilmiönä kynttilöiden malleja ja värejä kehitettiin. Tehtaan suunnittelijaksi palkattiin taitelija Nanny Stilla.

Havin tehtaan vienti käynnistettiin uudestaan 1960-luvlla. Vuosikymmenen lopussa tuotannosta meni kolmannes vientiin. Suuria vientimaita olivat mm. Ruotsi, Norja, Englanti ja Sveitsi. Havi oli Suomen suurin kynttilän valmistamia: markkinoilla olevista kynttilöistä puolet oli Havin valmistamia.

Tekla-Havin työntekijämäärä vaihteli 100-200 välillä. 1950-luvun lopulla työntekijöitä oli 140, joista 40 oli Teklalla. Havin uusi tuotantolaitos valmistui Riihimäelle kolmostien varteen Herajoen teollisuusalueelle 1970-luvun alussa. Vanhan tehtaan paikalla on nykyisin Asunto Oy Havinkartano -kerrostalo.

Havi lopetti saippua tuotannon vuonna 1970. Samana vuonna Teka Oy Ab fuusioitiin Havin teknokemialliseksi osastoksi. Tekan henkilökunta siirtyi Havin palvelukseen ja tuotanto jatkui entisellään. Havi valmisti pesuaineita ja kynttilöitä, kun taas Teka kosmeettisia ja kotitalouden kemikalioita.

Havilla oli 1980-luvun lopussa 120 työntekijää. Vuonna 1997 yhtiö luopio teknokemiastaan myymällä sen saksalaiselle Henkelille. Samalla Tekan ja Havin tiet erosivat. Kynttilätehdas puolestaan siirtyi ruotsalaisen Dunin omistukseen 1996 ja nimi muuttui Duni-Havi Oy:kis. Kynttilätehdas siirtyi 2004 takaisin suomalaisomistukseen, kun sen osti kartonkipikareita ja -lautaisia sekä lautas- ja pöytäliinoja valmistava perheyritys Suomen Kerta Oy.

Vuoden 2020 alussa koko yrityksen nimi muuttui Havi Oy:ksi, jolloin vuonna 1987 Imatralla perustettu Kerta Oy:n nimi lakkasi olemasta. Havi työllistää tällä hetkellä noin 100 henkilöä tehtaillaan Imatralla ja Riihimäellä sekä Espoon konttorissa. Yrityksen tuotteet on suunnattu kotitalouksille, suurkeittiöille, elintarviketeollisuudelle, ravitsemusliikkeille, catering yrityksille sekä kahvila- ja leipomosektorille.

Havin kynttilätehdas on erikoistunut teollisesti valmistettuihin käyttökynttilöihin. Havin kynttilätehtaan tuotannon tukipilareista on massiivinen Tuikku-kynttilöiden täyttölinja, jonka tuotantokapasiteetti on yli 500 miljoonaa kynttilää vuodessa. Havi valmistaa perinteisellä valamismenetelmällä antiikkikynttilöitä.

Toiminnan päättyminen:
Jatkaa toimintaansa.

Lähteet:
Suomalaista kynttilänvalmistusta vuodesta 1829, Historia, http://www.havi.fi/havi/historia/
Kauneutesi ei haihdu: Teka-Havi oy:n mainosoriginaaleja. Toimittanut Kaisa Koivisto. Riihimäen kaupunginmuseo [2005].
Havin osakeyhtiö, Viipuri: 1829-1936. Jansson, H. [kustantaja tuntematon] 1936.
Tunnettuja henkilöitä ja Havin tuotteet. Havi. 1935.

FT Tuomas Möttönen

Julkaistu 1.9.2023.