Tepora, Tuomas. “Karjalaisten kaupunki, skandinaavinen etuvartio ja venäläinen linnoitus – Viipuri ‘Idän Lukkona’ 1800-luvun jälkipuoliskolta jatkosodan alkuun.” (27.10.2023)

XIV Viipuri-tutkimuksen päivä perjantaina 27.10.2023 järjestettiin otsikolla Eurooppalainen kaupunkikohtalo: Viipuri toisessa maailmansodassa. Viipurilaiset joutuivat toisessa maailmansodassa kokemaan raskaat ilmapommitukset, evakuoinnit ja sodan arjen pahoin tuhoutuneessa kaupungissa. Viipuri vaihtoi kolmesti omistajaa, ja sen sota-ajan asujaimistoon kuuluivat suomalaissiviilien lisäksi sotilaat, sotavangit ja neuvostokansalaiset. Kaupungin vaiheet olivat monin tavoin poikkeuksellisia Suomessa, mutta yleisiä muualla Euroopassa vuosina 1939–1945. Tutkimuspäivän esitelmät syventävät tietämystä Viipurista toisen maailmansodan suomalaisena ja eurooppalaisena kaupunkikohtalona. Viipurin kaupungin ja kaupunkilaisten kautta katsottuna talvi- ja jatkosodan tuttu historiakertomus näyttäytyy uudessa valossa.

Dosentti Tuomas Teporan aiheena oli Karjalaisten kaupunki, skandinaavinen etuvartio ja venäläinen linnoitus – Viipuri “Idän Lukkona” 1800-luvun jälkipuoliskolta jatkosodan alkuun.