Viipuri – Historiallinen kaupunkikartasto

Viipurin historiallinen kaupunkikartasto kuuluu vuonna 1955 perustetun Kansainvälisen kaupunkihistoriallisen komission eurooppalaiseen historiallisten kartastojen sarjaan. Tähän mennessä on julkaistu yli 540 kartastoa Euroopan eri kaupungeista, joista 12 kuvaa pohjoismaisten kaupunkien kehitystä. Nyt Viipuri ja sen rikas historia liittyvät tähän joukkoon.

Kaksikielisessä kartastossa tarkastellaan Viipurin kaupungin fyysisen rakenteen kehitystä, kasvua ja eri toimintojen sijoittumista pitkällä aikavälillä. Teoksessa on vanhoja karttoja, joita on kerätty Suomen, Ruotsin ja Venäjän arkistoista sekä runsas kuvitus. Uutta tietoa on tuotettu laatimalla teemakarttoja eri aiheista uusimpien geoinformatiikan työvälineiden avulla. Näemme mm. kuinka kauas ympäristöön Vahtitorninkadulla sijainneesta vartiotornista tai linnan tornista 1600-luvulla todella näkyi. Kirjan sivuilla pääsee turistikävelylle 1900-luvun alun Viipuriin, vierailemaan ravintoloissa ja näkemään talvi- ja jatkosodan kaupungille aiheuttamat tuhot. Myös neuvostoajan Viipuri saa oman kuvauksensa. Kartastossa on venäjänkieliset tiivistelmät.

Teoksen toimituskunta:
Professori Kimmo Katajala, Itä-Suomen yliopisto
Professori Marjatta Hietala, Tampereen yliopisto
Professori Marjaana Niemi, Tampereen yliopisto
Dosentti Pirjo Uino, Helsingin yliopisto
Erikoistutkija Martti Helminen, Helsingin kaupunginarkisto
Tutkija, FM Antti Härkönen, Itä-Suomen yliopisto
Tutkija, FT Helena Hirvonen, Itä-Suomen yliopisto
kirjoittajat
Professori Kimmo Katajala, Itä-Suomen yliopisto
Professori Marjatta Hietala, Tampereen yliopisto
Professori Marjaana Niemi, Tampereen yliopisto
Professori Petri Karonen, Jyväskylän yliopisto
Dosentti Pirjo Uino, Helsingin yliopisto
Dosentti Piia Einonen, Jyväskylän yliopisto
Dosentti Yury Shikalov, Itä-Suomen yliopisto
Dosentti Jyrki Paaskoski, Helsingin yliopisto
Dosentti Pentti Paavolainen, Helsingin yliopisto
Arkeologi, FM Mervi Suhonen
Arkeologi, dosentti Aleksandr Saksa, Itä-Suomen yliopisto &
Venäjän Tiedeakatemia, Pietari
Arkkitehti, TT Petri Neuvonen, Aalto-yliopisto
Erikoistutkija Martti Helminen, Helsingin kaupunginarkisto
Tutkija, YTT Jussi Semi, Itä-Suomen yliopisto
Tutkija, FL Rainer Knapas
Tutkija, FM Antti Härkönen, Itä-Suomen yliopisto

Kaikkia Viipurin historiallisen kaupunkikartaston kuvaoikeuksien haltijoita ei ole onnistuttu tavoittamaan teoksen digitaalisen julkaisun yhteydessä. Jos koet, että sinun tai läheisesi tekijänoikeuksia on loukattu, otathan yhteyttä osoitteeseen viipuriportaali@gmail.com, jotta voimme sopia oikeuksista tai poistaa kuvan verkkosivulta.

Kartaston digitaalinen julkaisu on rahoitettu Suomen tiedekustantajien liiton tuella vuonna 2023. Liiton toiminta rahoitetaan tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry:n keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla ja nimellisillä jäsenmaksuilla.

Kirjallisuusviite

Katajala, Kimmo et al. (2020). Viipuri – Historiallinen kaupunkikartasto. Scandinavian Atlas of Historic Towns New Series, No 3, Suomi–Finland; AtlasArt Oy.