Muistojen parantola: Halilan keuhkotautiparantola ja sen ylilääkäri Robert Elmgren

Professori Reijo E. Heinosen Muistojen parantola kertoo Halilan keuhkotautiparantolasta ja sen ylilääkäristä Robert Elmgrenistä. Teoksessa käydään läpi parantolan vaiheita sen perustamisesta vuonna 1889 aina 1930-luvun loppuun saakka. Painopisteenä on erityisesti parantolaan liittyvä muistitieto, joka elävöittää historiallisia tapahtumia. Kirjan keskeinen toimija on parantolan ylilääkäri Robert Elmgren perheineen. Robert Elmgrenillä oli merkittävä rooli sekä ilmarintahoidon uranuurtajana Suomessa että parantolan isällisenä johtohahmona. Myös hänen perheensä oli läheisesti mukana parantolan arjessa ja juhlassa, ja perheen sisäinen kirjeenvaihto onkin eräs keskeisiä lähdeaineistoja.

Keuhkotuberkuloosin hoitomenetelmät 1900-luvun alussa eivät perustuneet pelkästään lääketieteelliseen hoitoon, vaan myös parantolan ympäristö nähtiin olennaiseksi tekijäksi parantumisprosessissa. Muistojen parantola valottaakin kiehtovalla tavalla potilaiden elämän eri puolia. Potilaiden ja vieraiden joukossa tapaamme monikirjavan joukon niin kulttuuriväkeä kuin valtiovallan edustajia. Halilan parantolalla oli myös suuri merkitys koko Uudenkirkon pitäjälle ja sen asukkaille.

Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura julkaisee Viipurin ja sen lähialueiden historiaa ja kulttuuria koskevia tutkimuksia ja tietokirjoja.

Reijo E. Heinonen
Muistojen parantola
Halilan keuhkotautiparantola ja sen ylilääkäri Robert Elmgren
Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura
ISBN (PDF): 978-952-69280-9-8

Kirjallisuusviite

Heinonen, Reijo E. (2021). Muistojen parantola: Halilan keuhkotautiparantola ja sen ylilääkäri Robert Elmgren. VSKS.