Arkkitehdeista vänkäreihin: Viipurin perintö Lahdessa

Author: Riitta Niskanen & Hannu Takala (toim.)
Published: 2013

Lahden museoiden uutuusteoksessa käsitellään Viipurista sotien jälkeen Lahteen siirtyneitä elämänalueita ja ilmiöitä. Viipurilaiset yrittäjät ja eri ammattialojen edustajat antoivat Lahdelle piristysruiskeen: Viipurin sotilassairaalan mukana Lahti sai runsaasti koulutettuja lääkäreitä ja Viipurin Diakonissalaitos toi uusia tuulia Lahden terveydenhuoltoon, arkipäivän diakoniaan ja erityisesti alan koulutukseen. Lahden kaupunkikuvassa näkyy nykyisinkin viipurilaisarkkitehtien kädenjälki. Autoilijat ja monet muut yrittäjät toivat runsaasti aputyövoimaa – vänkäreitä.

Aktiiviset viipurilaiset vaikuttivat myös Lahden kulttuurielämään ja urheiluun. Mitä olisi Lahti ilman Reipasta tai Namikaa tai Pelicansia? Viipurin musiikkioppilaitoksen tulo Lahteen on osaltaan Lahden kaupunginorkesterin nykyisen menestyksen ja musiikkikoulutuksen taustalla. Seurakuntaelämässä viipurilainen ja karjalainen perintö tuntui voimakkaana sota-aikana ja heti sen jälkeen. Karjala ja Viipuri ovat monien nykytekstiilisuunnittelijoiden innoituksen ja inspiraation lähde.

Teoksen kirjoittajiksi on kutsuttu eri alojen lahtelaisia ja lahtelaistaustaisia asiantuntijoita. Sen artikkelit antavat kokonaiskuvan Viipurin, viipurilaisten ja karjalaisten annista Lahdelle. Kirja sopii kaikille kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Sen kaunis taitto houkuttelee viipymään Viipurin perinnön parissa.

Kirjallisuusviite

Niskanen, Riitta & Takala, Hannu (toim.) (2013). Arkkitehdeista vänkäreihin: Viipurin perintö Lahdessa. Lahden historiallisen museon julkaisuja. Lahti: Lahden kaupunginmuseo: Lahden kartanon ystävät 2013.