Torkkelin Paperi Oy (Kirja- ja koulutarvike Torkkeli)

Perustettu:
1932.

Perustaja:
Waldemar Jakola.

Toiminta Viipurissa:
Waldemar Jakola (alkujaan Vladimir Jakovleff) syntyi Sortavalassa 13.10.1900 (K. 2.8.1985 Lahdessa). Veturinkuljettajana toiminut isänsä Aleksander Jakovleff kuoli jo 1902. Äitinsä Iida meni uusiin naimisiin ja perhe muutti Viipuriin.

Waldemar (Wolle) Jakola kävi kansakoulun. Aamuisin ennen kouluun menoa hän myi sanomalehtiä Viipurin kaduilla saadakseen edes hieman rahaa. Lopetettuaan koulunkäynnin hän oli juoksupoikana. Huhtikuussa 1916 Wolle aloitti myyjänä Suomalaisessa Kirjakaupassa Torkkelinkadun ja Karjalankadun kulmassa. Vuosina 1918-1920 hän vastasi paperi- ja koulukirjaosastosta. Viipurissa tuli suoritettua asevelvollisuus ja kirjanpitokurssi.

Wolle Jakola ja hänen ystävänsä Keinänen perustivat vuonna 1923 Karjalan Kirja- ja koulutarpeiden kaupan Viipuriin Rautatienkatu 5:een. Osakkuus kesti vain vuoden verran. Liiketoiminta loppui Keinäsen sairastuttua tuberkuloosiin. Sen jälkeen Wolle toimi Paperinjalostus Oy:n myyntiedustajana Itä-Suomen alueella vuosina 1924–1931.

Waldemar Jakola perusti jo vuoden 1931 alussa Kirja- ja koulutarve Torkkelin, mutta ei sinnikkäistä yrityksistä huolimatta onnistunut saamaan kirja- ja koulukirjamyyntioikeuksia liikkeeseensä. Maaliskuussa 1932 Wolle perusti Torkkelinkatu 4:ään W. Porthan Oy:n omistamaan kiinteistöön Torkkelin Paperi V. Jakola -nimisen yrityksen. Myyntiartikkeleina olivat paperi- ja konttoritarvikkeet sekä piirustustarvikkeet. Perustamisen aikaan oli pulaa tavarasta kansainvälisen lama-ajan vallitessa.

Vuoden 1939 Viipurin Puhelinluettelon mukaan kaupungissa toimi 15 kirja- ja paperikauppaa. Torkkelin Paperin tärkeä erottumistekijä oli tukkumyynti koko Itä-Suomessa Karjalankannasta myöten Wolle Jakolan toimiessa yrityksensä myyntiedustajana. Viipurin kaupungin virastot ja laitokset olivat tärkeitä asiakkaita, samoin lukuisat viipurilaiset liikeyritykset ja kauppahuoneet.

Puolustusvoimat oli merkittävä asiakas Torkkelin Paperille. Viipurihan oli Suomen suurin varuskuntakaupunki. Viipurin kaupungin virastot ja laitokset olivat tietysti tärkeitä asiakkaita samoin lukuisat viipurilaiset liikeyritykset ja kauppahuoneet.

Waldemar Jakola avioitui Helmi Huuhtasen kanssa 24.12.1926. He ostivat talon Honkaniemestä puolen tunnin junamatkan päästä kaupungista Pietarin radan varrelta.

Torkkelin Paperi V. Jakola toimi osoitteessa Torkkelinkatu 4. Torkkelinkadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/42/plot/6.

Uusi toimintapaikka:
Lahti.

Siirto:
Talvisota alkoi 30.11.1939. Torkkelin Paperin myymälä toimi parin viikon ajan yötä päivää. Helmi Jakola kertoi, että sotilaslähetit koputtivat öisin liikkeen oveen hakiessaan konttoritarvikkeita Viipurin varuskuntiin. 12.12.1939 maksettiin marraskuun vuokra W. Porthan Oy:lle ja 13.12.1939 oli saatu Torkkelin tavarat kahteen junavaunuun. Matkakohteena oli Päämajakaupunki Mikkeli, jossa liiketoimintaa jatkettiin jonkin aikaa. Yrityksen varastot Otavaan.

Talvisodan jälkeen päättivät Helmi ja Waldemar (Wolle) Jakola jäädä Lahteen ja perustaa yrityksen sinne. Torkkelin Paperi oli ensimmäisiä Viipurista Lahteen muuttaneita evakkoyrityksiä. Elinkeinoilmoitus jätettiin Lahden maistraattiin 3.6.1940, ja liike avattiin 20.6.1940 Aleksanterinkatu 14:ssä Lahden Seurahuoneen talossa.

Torkkelin Paperi V. Jakola muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1943 eli Torkkelin Paperi O.Y:ksi. Kirja- ja koulutarve Torkkeli -nimen käyttö loppui jo vuonna 1932. Uuden osakeyhtiön osakkaita olivat Waldemar ja Helmi Jakola sekä Helmin äiti Hilja Huuhtanen (1 osake).

Jatkosodan aikana vuonna kesällä 1942 Torkkelin Paperin myymälä avattiin uudelleen Viipurissa entisessä osoitteessa Torkkelinkatu 4:ssä. Entiseen kotikaupunkiin muuttivat vain Waldemar ja anoppinsa Hilja Huuhtanen. Helmi Jakola hoiti Lahden myymälää. Viipurissa toiminta jatkui 15.6.1944 saakka.

Torkkelin Paperi joutui muuttamaan 1960-luvun puolivälissä pois Seurahuoneen talosta hotellin laajennusremontin takia. Uusi osoite oli Aleksanterinkatu 16, naapuritalo Kulmala. Tässä osoitteessa yritys toimi vuoteen 1985 asti.

Torkkelin Paperi oli Jakolan perheen omistuksessa 42 vuotta. Yritys myytiin 31.7. 1974, jolloin siitä tuli Oy Wulff Ab:n tytäryhtiö. Johtaja Teuvo Repo ryhtyi kehittämään yritystä konttoritekniikan ja teknisen suunnittelun ammattilaisliikkeeksi. Torkkelin Paperi oli 1980-luvun alussa vähittäismyymälän lisäksi voimakas suoramyyntiyhtiö, jonka liikevaihto oli noin 6 miljoonaa markkaa. Henkilökuntaa oli viisitoista.

Oy Wulff Ab:n aikana 1980-luvulla yritys asettui lähes pariksi vuosikymmeneksi Vesijärvenkadun varteen, ensin Vesijärvenkatu 27:ään Lahden Auton kiinteistöön ja sitten Vesijärvenkatu 15:een.

Vuonna 2013 Wulff Torkkelin Paperi avasi suurmyymälän Saimaankatu 58:ssa (entinen Asko Center).

Vuonna 2017 Wulff Torkkelin Paperi muutti Saimaankadulta Ajokadulle Launeelle kauppakeskus Mailin kiinteistöön. Päätoimialana konttoritarvikkeiden tukkukauppa yritysasiakkaille. Yhtiön toimintaa laajennettiin Päijät-Hämeestä Kouvolan seudulle.

Wulff Torkkelin Paperi sulautettiin Oy Wulff Ab -osakeyhtiöön 1.11.2020.

Myymälä toimii nykyisin nimellä Wulff Torkkeli Kauppakeskus Mailissa Lahdessa.

Toiminnan päättyminen:
Jatkaa fuusioituneena Wulff Oy Ab:hen.

Lähteet:
Etelä-Suomen Sanomat 28.2.1982; 20.3.1992.

Sirkka-Liisa Simola & Valtteri Simola: Torkkelin Paperi, Wolle ja Helmi Jakola (pp-esitys, tekijän hallussa).

Sähköpostihaastattelu 28.8.2024 Sirkka-Liisa Simola.